Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Inulina ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie i neutralnym smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).
INULINA EN CALENT - CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
Błonnik pokarmowy o aktywności prebiotycznej pochodzący z fruktozy ekstrahowanej z korzenia cykorii. Wykazuje właściwości zagęszczające, posiada zdolność do wiązania wody. Inulinę do stosowania na gorąco należy rozpuścić w płynie o temperaturze 70°C - do całkowitego rozpuszczenia. Inulinę można uwodnić na zimno jedynie podczas mieszania za pomocą miksera. Stosowana przede wszystkim jako zamiennik tłuszczu w musach, lodach i kremach, stosowana do produkcji beztłuszczowych kremów oraz jako substancja wypełniająca. Jest to dodatek przeznaczony do produkcji żywności - tylko do użytku spożywczego - należy przestrzegać zalecanego dozowania.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; optymalna temperatura składowania to 15-25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia. Termin przydatności do spożycia - 24 miesiące od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją producenta) - określony okres przechowywania może być zagwarantowany dla tego produktu tylko wtedy, gdy przestrzegane są zalecane warunki przechowywania.
SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii;
ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA |
779/195 kJ/kcal |
TŁUSZCZ |
0.0 g |
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE |
0.0 g |
WĘGLOWODANY |
0.3 g |
W TYM CUKRY |
0.3 g |
BŁONNIK |
96.7 g |
BIAŁKO |
0.0 g |
SÓL |
0.0 g |
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE |
WILGOTNOŚĆ |
< 5.0 % |
POD |
0.0 % |
PAC |
5.0 % |
SUCHA MASA |
95.0 % |
ZASTOSOWANIE:
Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:
-
w celu regulowania zawartości wody w produkcie
-
w celu regulowania konsystencji produktu
-
w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
-
do kształtowania lepkości produktu
-
o właściwościach emulgujących
-
o właściwościach żelujących
-
o właściwościach pochłaniających wilgoć
-
o właściwościach zagęszczających
-
w celu poprawy smarowności produktów
-
do stabilizowania produktów o konsystencji piany
-
do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
-
w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)
Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.
GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:
-
żelujące, emulgujące, zagęszczające
-
wpływ na teksturę produktów
-
zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
-
poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności
-
uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania
-
poprawa smaku i zapachu
-
stabilizowanie pian i emulsji