• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych
  • inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych

500 g INULINA EN CALENT 39460 SOSA INGREDIENTS błonnik z korzenia cykorii - do stosowania na ciepło

SOSA504

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

95,55 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Inulina ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie i neutralnym smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

INULINA EN CALENT - CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Błonnik pokarmowy o aktywności prebiotycznej pochodzący z fruktozy ekstrahowanej z korzenia cykorii. Wykazuje właściwości zagęszczające, posiada zdolność do wiązania wody. Inulinę do stosowania na gorąco należy rozpuścić w płynie o temperaturze 70°C - do całkowitego rozpuszczenia. Inulinę można uwodnić na zimno jedynie podczas mieszania za pomocą miksera. Stosowana przede wszystkim jako zamiennik tłuszczu w musach, lodach i kremach, stosowana do produkcji beztłuszczowych kremów oraz jako substancja wypełniająca. Jest to dodatek przeznaczony do produkcji żywności - tylko do użytku spożywczego - należy przestrzegać zalecanego dozowania.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; optymalna temperatura składowania to 15-25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia. Termin przydatności do spożycia - 24 miesiące od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją producenta) - określony okres przechowywania może być zagwarantowany dla tego produktu tylko wtedy, gdy przestrzegane są zalecane warunki przechowywania.

SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii;

ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 779/195 kJ/kcal
TŁUSZCZ 0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 0.0 g
WĘGLOWODANY 0.3 g
W TYM CUKRY 0.3 g
BŁONNIK 96.7 g
BIAŁKO 0.0 g
SÓL 0.0 g

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE
WILGOTNOŚĆ < 5.0 %
POD 0.0 %
PAC 5.0 %
SUCHA MASA 95.0 %

ZASTOSOWANIE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • w celu regulowania zawartości wody w produkcie

  • w celu regulowania konsystencji produktu

  • w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania

  • do kształtowania lepkości produktu

  • o właściwościach emulgujących

  • o właściwościach żelujących

  • o właściwościach pochłaniających wilgoć

  • o właściwościach zagęszczających

  • w celu poprawy smarowności produktów

  • do stabilizowania produktów o konsystencji piany

  • do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji

  • w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • żelujące, emulgujące, zagęszczające

  • wpływ na teksturę produktów

  • zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)

  • poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności

  • uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania

  • poprawa smaku i zapachu

  • stabilizowanie pian i emulsji

Szczegóły produktu
SOSA504

Opis

NUMER KATALOGOWY
39460
NAZWA HANDLOWA
INULINA EN CALENT
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA
RODZAJ
INULINA Z KORZENIA CYKORII
AROMAT
NEUTRALNY
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
NATURALNA BIEL
FORMA
DROBNY PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NA CIEPŁO
PRZEZNACZENIE
DODATEK DO ŻYWNOŚCI
DOZOWANIE
50-200 g/kg (płynu)
APLIKACJE
LODY | MUSY | KREMY
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-25°C
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: SOSA506

Marka: Sosa Ingredients

500 g GOMA XANTANA ( E415 )CLEAR 38694 SOSA INGREDIENTS guma ksantanowa w proszku dodatek zagęszczający i emulgujący

Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie. 

Cena 287,82 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
20 innych produktów w tej samej kategorii: