Naturalne barwniki do białej czekolady i kremów cukierniczych!
Seria barwników spożywczych pochodzenia naturalnego. Barwniki cukiernicze w formie emulsji, przygotowane na bazie oleju roślinnego. Przeznaczone do łatwego barwienia białej czekolady oraz kremów i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu. Idealnie sprawdzą się do barwienia kremu maślanego oraz tynku do obkładania tortu. Szeroka gama dopracowanych kolorów wytwarzanych z użyciem naturalnych składników barwiących. Wygodna końcówka z dozownikiem pozwala na łatwe i precyzyjne dozowanie. Barwniki w formie emulsji dobrze łączą się z masami cukierniczymi, zapewniając równomierne rozprowadzanie koloru. Dodatkową zaletą barwników spożywczych na bazie oleju roślinnego jest ich zdolność do temperowania białej czekolady.
Jaki skład mają naturalne barwniki do czekolady?
Składniki: emulgator: polirycynooleinian poliglicerolu (E476), lecytyna sojowa (E322), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80) (E433), olej roślinny (rzepakowy), suszony koncentrat z buraka, przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu (E392).
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Sposób użycia i dozowania barwników pochodzenia naturalnego:
Barwniki o konsystencji emulsji mogą ulegać rozwarstwieniu, jest to zjawisko naturalne i nie świadczy o złej jakości produktu. Przed każdym użyciem barwniki należy wstrząsnąć w celu ujednolicenia konsystencji. Barwniki należy dozować stopniowo, dodając je bezpośrednio do masy. Buteleczka z dozownikiem pozwala na łatwe dozowanie kropelkowe.
Zalety stosowania barwników pochodzenia naturalnego:
- konsystencja emulsji pozwala na łatwe dozowanie kropelkowe,
- naturalnie nasycone odcienie w szerokiej gamie kolorystycznej,
- wysoka wydajność i duża siła krycia,
- łatwość mieszania z białą czekoladą i masami.
Zastosowanie barwników olejowych pochodzenia naturalnego:
Barwniki spożywcze pochodzenia naturalnego wytwarzane na bazie oleju mają postać emulsji. Barwniki o konsystencji emulsji mogą ulegać rozwarstwieniu, jest to zjawisko naturalne i nie świadczy o złej jakości produktu. Przed każdym użyciem barwniki należy wstrząsnąć w celu ujednolicenia konsystencji. Olejowe barwniki spożywcze pochodzenia naturalnego przeznaczone są do barwienia:
- białej czekolady i tłuszczu kakaowego,
- kremów cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu, w tym kremu maślanego,
- mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu, w tym ganache,
- tynku do obkładania tortów sporządzanego na bazie czekolady lub masła,
- nadzień cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Jak przechowywać naturalne barwniki olejowe?
Warunki przechowywania: barwniki na bazie oleju roślinnego należy przechowywać w temperaturze od 18°C do 25°C; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy dokładnie zamknąć opakowanie; termin przydatności barwników spożywczych to 12 miesięcy od daty produkcji (w zamkniętym fabrycznie opakowaniu).
Olejowy barwnik do czekolady pochodzenia naturalnego, szczegóły produktu:
Rodzaj |
olejowy barwnik spożywczy pochodzenia naturalnego |
Nazwa |
różowy barwnik OS-LC-NATURA 18 ml |
Kolor |
różowy |
Numer katalogowy |
OS-LC-NAT-12 |
Opakowanie |
buteleczka z nakrętką ułatwiającą dozowanie |
Pojemność |
18 ml |
Rozpuszczalność |
w tłuszczu |
Seria produktowa |
barwniki OS-LC-NATURA |
Producent |
Food Colours |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Forma |
emulsja |
Konsystencja |
płynna |
Dozowanie |
quantum satis, według uznania |
Przeznaczenie |
do barwienia żywności |
Zastosowanie |
do białej czekolady, do mas i kremów o wysokiej zawartości tłuszczu |