Seria drobnych posypek cukrowych w żywych kolorach o twardej konsystencji, które idealnie sprawdzą się do dekoracji cukierniczych na każdą okazje. Maczki cukrowe charakteryzują się chrupiącą konsystencją i lekko błyszczącą powierzchnią. Przygotowane są na bazie cukru, co zapewnia im długi termin przydatności do spożycia oraz uniwersalny słodki smak, który nie wpływa na zmianę smaku dekorowanych wyrobów. Do nadawania koloru posypkom używane są wyłącznie barwniki całkowicie bezpieczne do spożycia.
Posypki mają zdolność do pochłaniania wilgoci, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Barwniki spożywcze zastosowane w posypkach są wrażliwe na działanie światła słonecznego, które może powodować ich blaknięcie. Dlatego dla zachowania barwy i konsystencji posypek bardzo istotne są warunki ich przechowywania. Posypki cukrowe zapakowane są w niewielkich rozmiarów plastikowe buteleczki z nakrętką, która ułatwia ich dozowanie oraz przechowywanie. Małe opakowania posypek idealnie sprawdzą się do użytku domowego.
Drobna posypka cukrowa jest uniwersalna w zastosowaniu, doskonale sprawdzi się na każdą okazje. Będzie idealna do dekoracji: ciasteczek, pierniczków, babeczek, muffinek, tortów, deserów, wypieków, cake pops, pralin, trufli, czekolady, lodów oraz wielu innych słodkich wyrobów (a zwłaszcza tych z kremami i polewami).
Podczas dodawania kolorowych posypek jako składnik ciasta (masy) barwniki mogą przenikać w znacznym stopniu do wypieków (np. do biszkoptu czy ciasta kruchego). Posypki wykazują ograniczoną stabilność kolorów podczas dekorowania wyrobów mrożonych (w tym lodów).
Składniki: cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (6%), syrop glukozowy, dekstryna, substancja glazurująca: wosk pszczeli żółty, talk, tłuszcz kokosowy; może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów, w tym orzeszków ziemnych, zbóż zawierających gluten oraz soi.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego (które może powodować blaknięcie koloru) i obcych zapachów; maksymalna temperatura przechowywania to 20°C, maksymalna wilgotność względna to 70%.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1657/390 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.0 g |
Węglowodany |
97.7 g |
w tym cukry |
97.4 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.0 g |
Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).