• CZEKOLADKI DLA TATY

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

FORMA BARANEK 211 889 BIRKMANN metalowa forma do wypieku ciasta w kształcie baranka
  • FORMA BARANEK 211 889 BIRKMANN metalowa forma do wypieku ciasta w kształcie baranka

FORMA BARANEK 211 889 BIRKMANN metalowa forma do wypieku ciasta w kształcie baranka

BIRKMANN216
77,99 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis
  • Trójwymiarowa metalowa forma do wypieku w kształcie baranka z powłoką zabezpieczającą.
  • Forma składa się z dwóch części, które łączy się ze sobą za pomocą specjalnych spinaczy.
  • Rozkładana forma zapewnia łatwość zabezpieczania tłuszczem oraz czyszczenia.
  • Złączenie jest szczelne, nawet płynne ciasto nie wypłynie na zewnątrz formy. 
  • Pokryta została powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
  • Pomimo zastosowania powłoki przez pieczeniem formę należy zabezpieczyć tłuszczem oraz obsypać cienką warstwą mąki.
  • Zabezpieczenie formy przez pieczeniem jest konieczne z uwagi na skomplikowany kształt formy.
  • Powłoka nie jest odporna na zarysowania metalowymi przyborami kuchennymi.
  • Przy pracy z formą zalecane jest używanie przyborów z drewna, tworzywa lub silikonu.
  • Budowa formy zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, a tym samym równomierny stopień wypieczenia i zarumienienia.
  • Przeznaczona jest do stosowania w piekarnikach elektrycznych, gazowych i konwekcyjnych.

Formy nie można używać w kuchence mikrofalowej oraz myć w zmywarce.

Producent zapewnia, że forma z powłoką, przy odpowiednim użytkowaniu będzie nam służyć bez zarzutu przez minimum 2 lata.

Idealnie sprawdzi się do tworzenia słodkich wypieków na wielkanocny stół lub do wielkanocnego koszyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu baranka wystarczy obsypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, aby osiągnąć wyjątkowy efekt.

Do dekoracji trójwymiarowego baranka idealnie sprawdzi się:

CUKIER PUDER NIETOPLIWY

LUKIER KRÓLEWSKI

LUKIER KRÓLEWSKI

WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH

WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH

WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH

Instrukcja użytkowania:

  • przed użyciem formę należy dokładnie umyć i osuszyć
  • wewnętrzną stronę obu części formy należy precyzyjnie zabezpieczyć tłuszczem (najlepiej masłem)
  • po zabezpieczeniu tłuszczem obie części formy obsypać cienką warstwą mąki, bułki tartej lub pokruszonych ciasteczek
  • złożyć formę i spiąć ją spinaczami znajdującymi się w zestawie
  • gotowe ciasto należy powoli wlewać do formy, a następnie usunąć pęcherzyki powietrza poprzez delikatne stuknięcie formą o blat
  • ciasto piecze się "do góry nogami"
  • gotowy wypiek po ostudzeniu w prosty sposób wyjmujemy z formy po przez rozpięcie dwóch części
  • po wyrośnięciu ciasta możliwa będzie konieczność ścięcia góry wypieku, aby baranek mógł stabilnie stać na wielkanocnym stole

Rodzaj produktu: trójwymiarowa, metalowa forma w kształcie baranka idealna do tworzenia słodkich wypieków na wielkanocny stół

Kształt: baranek (trójwymiarowy)

Wymiary: forma przeznaczona do wypieku 900 ml ciasta

Opakowanie: zestaw złożony z dwóch form i spinaczy zapakowany w pudełko prezentowe

Materiał: metal z powłoką zabezpieczającą

Kolor: ciemny szary

Warunki użytkowania:

  • w piekarniku elektrycznym
  • w piekarniku gazowym
  • w piekarniku konwekcyjnym (z termoobiegiem)
  • nie myć w zmywarce
  • nie stosować w kuchence mikrofalowej

Kod produktu: 211 889

Przykładowy przepis na domowe ciasto do formy w kształcie baranka:

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

130 g masło

130 g drobny cukier do wypieków

3 szt. jaja (klasy L)

100 g kwaśna śmietana o zawartości 12% tłuszczu

130 g mąka pszenna

60 g skrobia ziemniaczana

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej (sparzonej) cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać na sitku o bardzo drobnych oczkach

roztopić masło i pozostawić do wystudzenia (w garnku lub w kuchence mikrofalowej)

do wystudzonego masła dodać cukier, kwaśną śmietaną, jaja, skórkę i sok z cytryny, składniki dokładnie wymieszać (do uzyskania gładkiej masy)

do masy dodać wcześniej przesiane sypkie składniki i dokładnie wymieszać

gotowe ciasto delikatnie przelać do formy

piec w 160°C przez około 35-40 minut (do uzyskania efektu "suchego patyczka")

po upieczeniu wystudzić, delikatnie wyjąć z formy, ewentualnie wyrównać spód wypieku poprzez jego ścięcie i udekorować

Szczegóły produktu
BIRKMANN216
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: PAVONI417

Marka: PAVONI ITALIA

CV3 CUBO Pavoni 70x70x70xmm - zamykany stalowy rant do wypieku geometrycznych croissantów - sześcienny kształt

Rant do wypieku geometrycznych Croissantów. Nowoczesna odsłona klasycznych wypieków z ciasta francuskiego. Seria zamykanych geometrycznych rantów ze stali nierdzewnej do wypieku ciasta francuskiego - idealna do tworzenia wypieków z nadzieniem. Obejrzyj krótki filmik i dowiedz się jak pracować z rantem:

Cena 97,00 zł
Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: SILIKOMART595

Marka: SILIKOMART

KYOTO 800 TPLUS 53.005.20.0165 SILIKOMART forma do wypieku ciasta z nadzieniem

Forma wykonana z innowacyjnego materiału, który zapewnia łatwość użytkowania oraz doskonałe odwzorowanie kształtu. Dzięki cylindrycznej wkładce daje możliwość wypieku ciast z otworem, który po wypełnieniu wkładem żelowym lub kremem daje zaskakujący efekt końcowy.

Cena 128,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE