• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych
  • inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych

INULINA 130001 SEMPRE błonnik z korzenia cykorii - dodatek spożywczy o szerokim zastosowaniu

SEMPRE294(1)

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

40,95 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

DANE TECHNICZNE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Łańcuchy cukrów złożone z fruktozy posiadają również jednostkę glukozy - liczba jednostek fruktozy i glukozy w inulinie (tzw. stopień polimeryzacji - DP) waha się między 2 a 60. Inulina ma postać drobnego granulatu o lekko żółtej barwie i lekko słodkim smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; maksymalna temperatura składowania to 25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia.

SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii (minimum 99.5 g/ 100 g suchej masy).

ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 848/210 kJ/kcal
TŁUSZCZ 0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 0.0 g
WĘGLOWODANY 8.0 g
W TYM CUKRY 8.0 g
BŁONNIK 89.0 g
BIAŁKO 0.0 g
SÓL 0.0 g

ZASTOSOWANIE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • w celu regulowania zawartości wody w produkcie

  • w celu regulowania konsystencji produktu

  • w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania

  • do kształtowania lepkości produktu

  • o właściwościach emulgujących

  • o właściwościach żelujących

  • o właściwościach pochłaniających wilgoć

  • o właściwościach zagęszczających

  • w celu poprawy smarowności produktów

  • do stabilizowania produktów o konsystencji piany

  • do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji

  • w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • żelujące, emulgujące, zagęszczające

  • wpływ na teksturę produktów

  • zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)

  • poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności

  • uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania

  • poprawa smaku i zapachu

  • stabilizowanie pian i emulsji

Szczegóły produktu
SEMPRE294(1)
1 Przedmiot

Opis

NAZWA HANDLOWA
INULINA
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA PE
RODZAJ
INULINA Z KORZENIA CYKORII
SMAK
LEKKO SŁODKI
BARWA
BIAŁA | LEKKO ŻÓŁTA
FORMA
DROBNE GRANULKI | PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W ZIMNEJ I GORĄCEJ WODZIE
PRZEZNACZENIE
DODATEK DO ŻYWNOŚCI
DOZOWANIE
ZALEŻNE OD ZASTOSOWANIA
KOD PRODUKTU
130001
APLIKACJE
LODY | JOGURT | WYROBY PIEKARSKIE I CUKIERNICZE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
MAX. 25°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
MAX. 60%
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
DODATKI SPOŻYWCZE
WYPRODUKOWANO
BELGIA | CHILE
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii: