Integratory do lodów to grupa dodatków pozwalających na polepszenie struktury lodów - dodawane są do mieszanki (mlecznej lub owocowej) w celu zwiększenia smarowności, nadania kremowej konsystencji oraz zapewnienia doskonałej trwałości lodów. Stabilizatory służą do poprawy wydajności lodów w połączeniu z bazami (zarówno do lodów mlecznych jak i sorbetów owocowych). Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
EFFEUNO - to półprodukt w postaci proszku zawierający rozpuszczalny błonnik roślinny oraz złożone polisacharydy - przeznaczony do sporządzania mieszanek bazowych do lodów mlecznych i owocowych. Stosowany jest jako substytut tłuszczu podczas produkcji lodów. Dodatek integratora do mieszanki bazowej wpływa korzystnie na stabilność lodów - spowalnia proces topnienia oraz zapewnia większą odporność na wahania temperatury. Przeznaczony do stosowania w procesie na zimno lub na gorąco - jako dodatek do mlecznej lub owocowej mieszanki bazowej w ilości od 10 do 50 gramów na litr.
Składniki: błonnik roślinny, maltodekstryny, suszony syrop glukozowy, dekstroza, substancja stabilizująca: karboksymetyloceluloza (E466); może zawierać śladowe ilości jaj, mleka i soi oraz ich pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA GORĄCO) |
10-50 g/l mieszanki bazowej (mlecznej lub owocowej) |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1179/283 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.0 g |
Węglowodany |
47.0 g |
w tym cukry |
24.0 g |
Białko |
0.0 g |
Błonnik |
48.0 g |
Sól |
0.14 g |
DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
46.6 % |
TŁUSZCZ |
0 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
95.7 % |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.