MORBIDINA - to półprodukt w postaci pasty do stosowania podczaj produkcji lodów rzemieślniczych oraz wyrobów cukierniczych. Wpływa na poprawę konsystencji lodów (lody są kremowe i jednolite) oraz spowalnia rekrystalizacją cukrów (dzięki czemu lody dłużej zachowują prawidłową konsystencję). Dodatek do mieszanki mlecznej pozwala na uzyskanie lodów o wyjątkowej smarowności, kremowej konsystencji i doskonałej trwałości. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do podstawy podczas produkcji lodów o różnorodnych smakach. Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
Integratory do lodów to grupa dodatków pozwalających na polepszenie struktury lodów - dodawane są do mieszanki (mlecznej lub owocowej) w celu zwiększenia smarowności, nadania kremowej konsystencji oraz zapewnienia doskonałej trwałości lodów. Stabilizatory służą do poprawy wydajności lodów w połączeniu z bazami (zarówno do lodów mlecznych jak i sorbetów owocowych).
Składniki: substancja stabilizująca: syrop sorbitolowy (E420), substancja emulgująca: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), woda, aromaty; produkt bezglutenowy.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO LUB NA ZIMNO) |
MIESZANKA BAZOWA (MLECZNA) |
1000 ml |
MORBIDINA |
3-5 g |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1665/402 kJ/kcal |
Tłuszcz |
25.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
24.0 g |
Węglowodany |
45.0 g |
w tym cukry |
6.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.83 g |
DANE ANALITYCZNE |
PH |
1% W WODZIE 9.7 +/- 0.2 |
CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITE OBCIĄŻENIE BAKTERYJNE |
< 5.000 jtk/g |
PLEŚNIE |
< 100 jtk/g |
DROŻDŻE |
< 100 jtk/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 jtk/g |
STAPHYLOCOCCUS AUREUS |
< 20 jtk/g |
SALMONELLA |
nieobecna w 25 g |
Produkt jest zgodny z rozporządzeniem WE 1881/2006 i jego późniejszymi aktualizacjami - dotyczącymi zanieczyszczenia w żywności.
Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji.