Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
op. 5 kg Ciemna czekolada o zaw. 55% kakao - Ivory Coast Lubeca - kuwertura czekoladowa w kaletkach - nr. kat. 721
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.
Opis produktu
Ciemna czekolada cukiernicza o statusie kuwertury.
![]()
Ciemna kuwertura czekoladowa wytwarzana z największą dbałością o parametry i bezpieczeństwo procesu produkcji. Zrównoważony smak i intensywna barwa charakterystyczna dla ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Ciemna czekolada cukiernicza o niskiej płynności, która doskonale sprawdzi się jako podstawa do ganache i kremów cukierniczych do nadziewania. Będzie doskonałą bazą musów i deserów o aksamitnej konsystencji oraz jako składnik wypieków. Czekoladę można również stosować do produkcji lodów i sorbetów czekoladowych.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Docelowe zastosowanie kuwertury w cukiernictwie zależy od zawartości tłuszczu oraz stopnia płynności.
![]()
Ciemna kuwertura czekoladowa, szczegóły produktu:
![]()
| Nazwa handlowa | Kuwertura z ciemnej czekolady Ivory Coast 55% |
| Numer katalogowy | 721 |
| Rodzaj | ciemna czekolada |
| Zawartość kakao | 55% |
| Pochodzenie kakao | Wybrzeże Kości Słoniowej |
| Kompozycja | 55/45/34 |
| Opakowanie | torba |
| Masa netto | 5.0 kg |
| Opakowanie zbiorcze | 2 x 5.0 kg - 10 kg (karton) |
| Smak | intensywny, zrównoważony |
| Barwa | ciemno brązowa |
| Płynność | 2/5 |
| Przeznaczenie | czekolada cukiernicza |
| Zastosowanie | ganache, kremy, musy, nadzienia, masy cukiernicze, desery, dodatek do wypieków |
| Forma | łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
| Producent | Lübecker Marzipan-Fabrik |
| Dystrybutor | Sempre Group |
| Kraj produkcji | Wyprodukowano w Niemczech |
![]()
![]()
Skład ciemnej czekolady cukierniczej:
![]()
Ciemna kuwertura czekoladowa (55% minimalna zawartość składników kakao).
Składniki: masa kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), ekstrakt waniliowy.
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe i pozostałe orzechy oraz mleko.
Pochodzenie ziarna kakaowego: Wybrzeże Kości Słoniowej.
![]()
Jak przechowywać ciemną czekoladę?
![]()
Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 15-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 60%.
![]()
Kompozycja i wartość odżywcza ciemnej czekolady cukierniczej:
![]()
| Kompozycja głównych składników w czekoladzie: | |
| Kakao | 55 % |
| Cukier | 45 % |
| Tłuszcz | 34 % |
![]()
![]()
| Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 2323 kJ/558 kcal |
| Tłuszcz | 35.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 22.0 g |
| Węglowodany | 49.0 g |
| w tym cukry | 44.0 g |
| Białko | 5.9 g |
| Sól | 0.0 g |
![]()
![]()
Możliwości zastosowania ciemnej czekolady:
![]()
Główne zastosowania ciemnej czekolady o niskiej płynności, to nadawanie smaku i konsystencji wyrobom cukierniczym. Czekolada polecana jest również do stosowania jako składnik wypieków. Czekolada o niskiej płynności doskonale sprawdzi się jako baza do ganache, kremów i nadzień. Pozwala na uzyskanie intensywnego smaku i odpowiednio sztywnej struktury mas cukierniczych i kremów do nadziewania. Będzie doskonałą podstawą musów i kremowych deserów o aksamitnej konsystencji.
Czekolada doskonale sprawdzi się również w salonach kosmetycznych, jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży.
![]()
Warunki procesu temperowania czekolady:
![]()
| RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADĄ |
| CIEMNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27-28°C | T3 30-33°C |
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu