Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.
Ciemna czekolada cukiernicza o statusie kuwertury.
Ciemna kuwertura czekoladowa wytwarzana z największą dbałością o parametry i bezpieczeństwo procesu produkcji. Zrównoważony smak i intensywna barwa charakterystyczna dla ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Ciemna czekolada cukiernicza o niskiej płynności, która doskonale sprawdzi się jako podstawa do ganache i kremów cukierniczych do nadziewania. Będzie doskonałą bazą musów i deserów o aksamitnej konsystencji oraz jako składnik wypieków. Czekoladę można również stosować do produkcji lodów i sorbetów czekoladowych.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Docelowe zastosowanie kuwertury w cukiernictwie zależy od zawartości tłuszczu oraz stopnia płynności.
Ciemna kuwertura czekoladowa, szczegóły produktu:
Nazwa handlowa
Kuwertura z ciemnej czekolady Ivory Coast 55%
Numer katalogowy
721
Rodzaj
ciemna czekolada
Zawartość kakao
55%
Pochodzenie kakao
Wybrzeże Kości Słoniowej
Kompozycja
55/45/34
Opakowanie
torba
Masa netto
5.0 kg
Opakowanie zbiorcze
2 x 5.0 kg - 10 kg (karton)
Smak
intensywny, zrównoważony
Barwa
ciemno brązowa
Płynność
2/5
Przeznaczenie
czekolada cukiernicza
Zastosowanie
ganache, kremy, musy, nadzienia, masy cukiernicze, desery, dodatek do wypieków
Forma
łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe i pozostałe orzechy oraz mleko.
Pochodzenie ziarna kakaowego: Wybrzeże Kości Słoniowej.
Jak przechowywać ciemną czekoladę?
Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 15-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 60%.
Kompozycja i wartość odżywcza ciemnej czekolady cukierniczej:
Kompozycja głównych składników w czekoladzie:
Kakao
55 %
Cukier
45 %
Tłuszcz
34 %
Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna
2323 kJ/558 kcal
Tłuszcz
35.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
22.0 g
Węglowodany
49.0 g
w tym cukry
44.0 g
Białko
5.9 g
Sól
0.0 g
Możliwości zastosowania ciemnej czekolady:
Główne zastosowania ciemnej czekolady o niskiej płynności, to nadawanie smaku i konsystencji wyrobom cukierniczym. Czekolada polecana jest również do stosowania jako składnik wypieków. Czekolada o niskiej płynności doskonale sprawdzi się jako baza do ganache, kremów i nadzień. Pozwala na uzyskanie intensywnego smaku i odpowiednio sztywnej struktury mas cukierniczych i kremów do nadziewania. Będzie doskonałą podstawą musów i kremowych deserów o aksamitnej konsystencji.
Czekolada doskonale sprawdzi się również w salonach kosmetycznych, jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży.
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trapezowy nóż do czekolady.
Ciemna czekolada o wysokiej płynności i zrównoważonym słodkim smaku z wyczuwalną goryczką. Produkowana w postaci kaletek easymelt, które znacznie ułatwiają pracę z czekoladą.
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Ghany. Kuwertura czekoladowa o wysokiej płynności, idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Zastosujesz ją także jako aromatyczny składnik zabiegów w salonach odnowy biologicznej.
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.