Intensywnie rubinowa czekolada o wyrazistym smaku i barwie!

N°RB2 to czwarty rodzaj czekolady. Jedno z największych, innowacyjnych odkryć w świecie branży. Naturalna czekolada wytworzona z ziarna kakaowego RUBY o wyjątkowej rubinowej, różowej barwie i oryginalnym, gładkim smaku z wyczuwalną nuta owoców jagodowych i nutą kwasowości. Czekolada nie posiada dodatku aromatów i barwników, wszystkie jej wyjątkowe cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego. Została stworzona z myślą o profesjonalistach, rzemieślnikach i szefach kuchni, a teraz dostępna jest dla każdego. Smak czekolady został określony jako intensywny owocowy smak ze świeżymi, kwaśnymi nutami.
Daj się zaskoczyć nowym smakiem i kolorem czekolady, która pobudza kreatywność do tworzenia wyjątkowych słodkich kreacji. Czekolada charakteryzuje się idealną płynnością (3/5), która czyni ją uniwersalną w zastosowaniu. Użyta w tabliczkach i figurkach czekoladowych zaskakuje satynowym połyskiem i chrupiącą konsystencją. Czekolada sprzedawana jest w postaci niewielki kaletek o średnicy około jednego centymetra, która łatwo się upłynniają.
Jeszcze doskonalszy smak i kolor czekolady rubinowej uzyskany z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca. Niezwykłe ziarna kakao, z których wytwarzana jest czekolada rubinowa posiadają specyficzne prekursory, które uwalniają wyjątkowy kolor i smak po ich skrupulatnym przetworzeniu. Czekolada wytwarzana z wyjątkowych ziaren kakaowca pochodzących z Ameryki Łacińskiej i Afryki Zachodniej.

Czekolada rubinowa, szczegóły produktu:

Nazwa handlowa |
Finest Belgian Ruby Chocolate Recipe N°RB2 |
Seria produktowa |
Finest Belgian Chocolate |
Pochodzenie kakao |
Ameryka Łacińska i Afryka Zachodnia |
Numer katalogowy |
CHR-Q37RB2-2B-U75 |
Rodzaj |
mleczna czekolada, czekolada rubinowa, czekolada Ruby |
Zawartość kakao |
32.8% |
Opakowanie |
torba "choclockTM" |
Masa netto |
2.5 kg |
Smak |
intensywny, wyrazisty o zrównoważonej słodyczy |
Aromat |
wyraziste kwaskowe nuty owoców jagodowych |
Barwa |
intensywnie rubinowa, różowa, naturalna |
Płynność |
średnia (3/5) |
Przeznaczenie |
czekolada cukiernicza |
Zastosowanie |
formowanie, praliny, batony, tabliczki, polewy, kremy, ganache, powlekanie, musy, lody i sorbety |
Forma |
łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki, CalletsTM |
Producent |
Callebaut |
Dystrybutor |
Sempre Group |


Wyjątkowy skład czekolady rubinowej:

Składniki i alergeny: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, masa kakaowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), emulgator: lecytyna sojowa (E322).
Mleczna czekolada rubinowa (32.8% minimalna zawartość składników kakao).
Pochodzenie ziarna kakaowego: Ameryka Łacińska i Afryka Zachodnia

Jak przechowywać czekoladę rubinową?

Warunki przechowywania: aby maksymalnie wydłużyć okres przydatności do spożycia czekoladę rubinową należy przechowywać w klimatyzowanym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20°C. Czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady rubinowej w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie używając zamknięcia choclockTM. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 12-20°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.

Kompozycja składników czekolady rubinowej:

SKŁADNIK GŁÓWNY |
ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA |
Składniki kakao |
32.8 % |
Składniki mleka |
20.6 % |
Tłuszcz całkowity |
36.8 % |


Możliwości zastosowania czekolady rubinowej:

Wyjątkowy smak czekolady rubinowej najlepiej sprawdzi się do tworzenia aromatycznych tabliczek czekolady, batonów oraz pralin. Wyroby czekoladowe przygotowane z czekolady Ruby pozwalają w pełni cieszyć się oryginalnym smakiem. Do nadzień cukierniczych oraz kremów zalecane jest mieszanie czekolady rubinowej ze składnikami na bazie tłuszczu. Do innych zastosowań cukierniczych, czekolada może być mieszana z produktami mlecznymi, jednak może to spowodować osłabienie jej naturalnej barwy. Czekolada rubinowa idealnie sprawdzi się do: tworzenia pralin, batonów, tabliczek i figurek czekoladowych, kremów, musów i nadzień, wypieków i deserów, oblewania i dekorowania, czekolady na gorąco oraz wielu innych zastosowań.

Ważne informacje dotyczące pracy z czekoladą rubinową:

Kontakt z światłem, powietrzem, wilgocią i wysokimi temperaturami może spowodować, że czekolada zmieni kolor. Używanie czekolady rubinowej w maszynie do temperowania czekolady przez kilka dni nie wpłynie na barwę i smak czekolady. Zapewnij ciągły ruch czekolady żeby uniknąć separacji. Podczas utrzymywania czekolady rubinowej w postaci płynnej należy zachować temperaturę 40-50°C. Czekolada rubinowa jest najlepsza w czystej formie idealnie sprawdzi się do pralin, batonów i tabliczek czekolady. W bardziej skomplikowanych kreacjach czekolada może tracić barwę, jest to związane z interakcją z innymi składnikami. Czekolada rubinowa nie nadaje się do zapiekania. Należy zachować ostrożność podczas łączenia czekolady z nadzieniami na bazie tłuszczu oraz składnikami na bazie wody. Czekolada podczas mieszania z płynnymi składnikami, takimi jak śmietana czy mleko nieco blaknie i zyskuje lekko szare zabarwienie. Jest to wynik zmiany pH czekolady przez produkty mleczne. Wyrównanie pH, poprzez zakwaszenie środowiska pozwala na odzyskanie pięknej barwy czekolady. Zwracaj szczególną uwagę na warunki przechowywania czekolady rubinowej aby zachować jej wyjątkową barwę i aromat.

Warunki procesu temperowania czekolady:

WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADĄ |
CZEKOLADA RUBY |
T1 45°C |
T2 27-32°C |
T3 8-18°C |


Ciekawostki o czekoladzie rubinowej:

Skąd pochodzi barwa czekolady? Do produkcji nie używa się żadnych barwników, jej barwa jest całkowicie naturalna i pochodzi z ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać różowego koloru. Dokładna receptura czekolady nadal pozostaje tajemnicą, producent pilnie strzeże przepisu na tak wyjątkowy rodzaj czekolady. Czy czekolada rubinowa jest zdrowa? Wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników, dlatego w żadnym wypadku nie jest szkodliwa dla zdrowia, ponadto naturalnie występujące w czekoladzie barwniki wykazują właściwości prozdrowotne (przeciwutleniające lub inaczej antyoksydacyjne. Jest to jednak czekolada, która zawiera znaczną ilość cukru oraz tłuszcza, dlatego lepiej nie przesadzać z jej zajadaniem. Jak dokładnie smakuje czekolada rubinowa? Na pewno smak bardzo różni się od tradycyjnego smaku czekolady (białej, mlecznej czy deserowej), jej smak jest gładki (kremowy) i odpowiednio słodki z wyczuwalną świeżą kwaśną nutą oraz nutą owoców jagodowych (lub inaczej owoców leśnych), smak niekiedy określany jest jako świeży i orzeźwiający.




