- Obniżka
- Nowy
op. 10 kg Mąka MIA SEI 5 Stagioni - pełnoziarnista semolina z pszenicy durum - do pizzy i wytrawnych wypieków na zakwasie
30.11.2025 TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Pełnoziarnista semolina z pszenicy durum uzyskiwana w procesie zintegrowanego mielenia! Wysokiej jakości mąka pszenna do użytku profesjonalnego. Idealna do wypieku pizzy i pieczywa oraz do wyrabiania "domowego" makaronu.
Opis produktu
Pełnoziarnista mąka semolina z pszenicy durum!
Mąka MIA SEI od 5 Stagioni, to pełnoziarnista semolina z pszenicy durum uzyskiwana w procesie zintegrowanego mielenia!
Semolina, to mąka wytwarzana z twardej pszenicy durum. Pszenica durum charakteryzuje się twardszą strukturą oraz wyższą zawartością glutenu w porównaniu z pozostałymi odmianami pszenicy. Dodatkowo bielmo ziarna pszenicy twardej posiada charakterystyczny żółty kolor. Semolina pełnoziarnista, to produkt uzyskiwany ze zmielenia całych ziaren pszenicy durum. Pełnoziarnista semolina zawiera najwięcej składników odżywczych i minerałów spośród wszystkich mąk z pszenicy durum.
Pełnoziarnista semolina otrzymywana jest przez mielenie i przesiewanie ziaren pszenicy durum. Jest wolna od zanieczyszczeń i zgodna z obowiązującymi przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Pełnoziarnista semolina o wysokiej zawartości białka uzyskiwana jest z najlepszych odmian pszenicy durum. Ziarna uprawiane są w kontrolowanych warunkach, następnie starannie selekcjonowane i poddawane procesowi zintegrowanego mielenia. Proces zintegrowanego mielenia polega na połączeniu tradycyjnego mielenia kamiennego z innowacyjnym schematem procesów. Zintegrowane mielenie polega na połączeniu mielenia przy użyciu kamieni z innowacyjnym schematem procesów. W procesie zintegrowanego mielenia szczególną uwagę zwraca się na temperaturę produkcji. Temperatura procesu mielenia ma istotny wpływ na integralność ziarna, a tym samym zachowanie jego pierwotnych cech. Zintegrowany proces mielenia zapewnia uzyskanie całkowicie bezpiecznego produktu najwyższej jakości.
Zastosowanie i właściwości pełnoziarnistej semoliny:
Pełnoziarnista semolina przeznaczona jest przede wszystkim do wytrawnych wyrobów piekarniczych i gastronomicznych. Pozwala na uzyskanie charakterystycznego aromatu oraz konsystencji podczas tworzenia wszystkich rodzajów wypieków na zakwasie. Nadaje się do wypieków o dłuższym procesie wyrastania ciasta. Szczególnie polecana do wypieku pizzy, pieczywa i wyrabiania makaronu.
Wilgotna mąka o wysokiej zawartości glutenu i składników mineralnych idealnie sprawdza się do elastycznych wypieków, w których konieczna jest szybka reakcja na procesy fermentacji. Stosowanie mąki pozwala na skrócenie czasu wyrabiania ciasta. Dodatkowo mąka zapewnia doskonałą absorpcję wody. Pełnoziarnista semolina doskonale sprawdza się do pizzy oraz wszystkich rodzajów chleba wytwarzanych w procesach bezpośrednich oraz pośrednich.
Do czego wykorzystasz pełnoziarnistą semoline?
- do wytrawnych wypieków na zakwasie,
- do chleba i innych wyrobów piekarniczych,
- do pizzy i wypieków inspirowanych włoskim klasykiem,
- do "domowego" makaronu,
Jakie ciasto uzyskasz z pełnoziarnistej semoliny?
- wilgotne i łatwo absorbujące wodę,
- elastyczne i łatwe do wyrabiania,
- aromatyczne o atrakcyjnej barwie.
Zalety pełnoziarnistej semoliny:
- zrównoważone właściwości reologiczne,
- doskonała absorpcja wody,
- szybka reakcja na procesy fermentacji,
- skrócenie czasu wyrabiania ciasta,
- wysoka elastyczność ciasta,
- wysoka zawartość białka,
- wysoka zawartość glutenu,
- wysoka zawartość składników mineralnych,
- wyjątkowy smak i aromat,
- atrakcyjna barwa.
Charakterystyka organoleptyczna mąki:
Aromat | przyjemny aromat, typowy dla pszenicy durum |
Barwa | typowa delikatnie bursztynowa barwa |
Smak | typowy, lekko słodki z nutami orzechów |
Charakterystyka fizykochemiczna mąki:
Maksymalna wilgotność | 15.5 % |
Zawartość składników mineralnych | 1.4 - 1.8 % |
Minimalna zawartość białka | 14.0 % |
Pełnoziarnista mąka z pszenicy durum, szczegóły produktu:
Składniki | pełnoziarnista mąka z pszenicy durum |
Alergeny | może zawierać śladowe ilości soi |
Rodzaj | pełnoziarnista semolina z pszenicy durum |
Nazwa handlowa | MIA SEI |
Kraj produkcji | Włochy |
Opakowanie | worek |
Masa netto | 10 kg |
Producent | 5 Stagioni |
Dystrybutor | Sempre Group |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | pizza, pieczywo, makaron |
Proces produkcji | zintegrowane mielenie |
Cechy charakterystyczne | wysoka zawartość białka, glutenu i składników mineralnych |
Wartość odżywcza pełnoziarnistej semoliny:
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 1388 kJ / 328 kcal |
Tłuszcz | 2.2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
Węglowodany | 58.0 g |
w tym cukry | 2.3 g |
Białko | 15.0 g |
Błonnik | 8.5 g |
Sól | 0.0 g |
Semolina pełnoziarnista, warunki przechowywania:
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Przechowywać w pomieszczeniach wolnych od zanieczyszczeń i szkodników. Po otwarciu mąkę najlepiej przesypać do zamykanego pojemnika. Do nakładania i dozowania mąki używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć pojemnik, w którym składowana jest mąka. Termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu, to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta).
Szczegóły produktu