![50g Barwnik ŻÓŁTY do CZEKOLADY Power Flower Yellow CLR-19431-999 Monalisa 50g Barwnik ŻÓŁTY do CZEKOLADY Power Flower Yellow CLR-19431-999 Monalisa](https://www.cukieteria.pl/28104-large_default/50g-barwnik-zolty-do-czekolady-power-flower-yellow-clr-19431-999-monalisa.jpg)
Indeks: SOSA256
Marka: Sosa Ingredients
1,4 kg SUCRE INVERTIT LIQUIDO cukier inwertowany w płynie 00100214 Sosa
50g Barwnik ŻÓŁTY do CZEKOLADY Power Flower Yellow CLR-19431-999 Monalisa:
Azo Free - nie zawiera związków azowych, nie wywiera szkodliwego wpływu na organizm człowieka.
Barwnik żółty (kurkumina E100) na bazie masła kakaowego (nośnik).
Idealna temperatura do pracy z czekoladą zabarwioną barwnikami Power Flowers to 40-45°C.
Ostateczny kolor czekolady zależy od rodzaju użytej czekolady (biała, mleczna, deserowa).
Zapewnia szybkie i równomierne krycie, dzięki dużemu stężeniu pigmentu (40%).
Barwniki są wstępnie krystalizowane i gotowe do użycia.
Składniki: tłuszcz kakaowy (60%), barwnik: kurkumina (E100).
Przechowywanie: przechowywać w czystych, suchych (wilgotność względna do 70%) pomieszczeniach,
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed działaniem obcych zapachów i promieni słonecznych.
Temperatura składowania: 12-20°C.
Opakowanie: 50 g
Kod produktu: CLR-19431-999
Jak stworzyć kolor:
1. Wybierz preferowany kolor w aplikacji Power Flowers i umieść (kombinację) barwników tak jak wskazuje aplikacja w misce.
2. Zmierz wielokrotność 400 g białej lub mlecznej czekolady.
3. Włóż odpowiedni barwnik do miski i dodaj 1/4 stopionej czekolady.
4. Poczekaj 1-2 minuty, aż barwnik się rozpuści, dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj pozostałe 3/4 czekolady i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Zatemperuj kolorową czekoladę, jeżeli jest to konieczne.
Uwagi techniczne:
Proponowane formuły kolorów oparte są na 400 g białej czekolady (W2NV, ZEPHYR),
mlecznej czekolady (665NV). Temperatura barwienia to 40-45°C.
Jeżeli kolor ma być użyty do spryskiwania powierzchni czekoladowej część czekoladynależy zastąpić masłem kakaowym (50% masła kakaowego).
Barwniki Power Flower należy stosować zgodnie z instrukcją i wzorem na opakowaniu (mieszanie kolorów).
Ostrzeżenie:
1. Ustawodawca może ograniczyć stosowanie/koncentrację pigmentów spożywczych.
W poniższej tabeli znajduje się stężenie pigmentu Power Flower. Europejskie przepisy dotyczące
maksymalnego dopuszczalnego stężenia pigmentu w produkcie końcowym można znaleźć
w ostatniej kolumnie. Informacje te mają charakter orientacyjny i nie są prawnie wiążące.
2. Ze względu na dużą koncentrację Power Flower barwnik wydaje się ciemniejszy niż produkt końcowy.
3. Niektóre kolory NON-AZO są bardziej wrażliwe na światło i temperaturę, powinny być chronione
przed działaniem tych czynników, aby zagwarantować oryginalne kolor i intensywność.
4. Używając barwników AZO, musisz podać na etykiecie produktu sentencje:
"może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci".
5. Zgodnie z prawem barwiona czekolada nie może być zadeklarowana ani oznakowana jako czekolada,
tylko jak wyrób cukierniczy. Kolorowy produkt może być używany wyłącznie do dekoracji i/lub powlekania.
Zawartość pigmentu |
|
Pigment |
Koncentracja pigmentu |
E100 |
60.000 mg/kg |
Maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym do bezpośredniego spożycia, zgodnie z europejskimi przepisami dotyczącymi kolorów/barwników do stosowania w środkach spożywczych (Dyrektywa UE 1333/2008) (mg/kg) |
|
Kategoria |
Zawartość pigmentu |
Wyroby cukiernicze |
300 mg/kg |
Dekoracje |
500 mg/kg |
Wyroby piekarnicze |
200 mg/kg |
Lody |
150 mg/kg |
Desery |
150 mg/kg |
Ograniczenie dotyczy koloru stosowanego pojedynczo lub w połączeniu z jednym lub większą liczbą kolorów E100, E102, E120, E122, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E155, E160e, E161b. |
Indeks: SOSA256
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: CALLEBAUT114
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: SILIKOMART487
Marka: SILIKOMART
Indeks: EWALD01
Marka: EWALD-GELATINE GMBH
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
Indeks: FOODCOLOURS159/1
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: FOODCOLOURS191
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: PAVONI197(1)
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: SOSA448
Marka: Sosa Ingredients
Żółty barwnik spożywczy rozpuszczalny w tłuszczu (E102) Tartrazyna.
Indeks: FOODCOLOURS87
Marka: FOOD COLOURS
czerwień allura (E129)
Indeks: FOODCOLOURS153
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: MODECOR1173
Marka: MODECOR
Seria klasycznych kolorów barwników spożywczych wykonanych na bazie tłuszczu. Przeznaczone do barwienia tłustych mas i kremów cukierniczych oraz czekolady.
Indeks: FOODCOLOURS310
Marka: FOOD COLOURS
Seria barwników spożywczych na bazie oleju roślinnego do barwienia białej czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Indeks: FOODCOLOURS321
Marka: FOOD COLOURS
Biały barwnik na bazie oleju roślinnego do barwienia białej czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu - przeznaczony do barwienia elementów dekoracyjnych nie przeznaczonych do spożycia - zawiera E171.
Indeks: MONALISA03
Marka: MONA LISA
Indeks: FOODCOLOURS157
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: FOODCOLOURS21
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: MODECOR644
Marka: MODECOR
Rozpuszczalny w tłuszczu barwnik do barwienia produktów spożywczych oraz do stosowania na powierzchnię. Nie zawiera bieli tytanowej oraz związków azowych. Produkt bezglutenowy.
Indeks: FOODCOLOURS319
Marka: FOOD COLOURS
Seria barwników spożywczych na bazie oleju roślinnego do barwienia białej czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Indeks: MODECOR1177
Marka: MODECOR
Seria klasycznych kolorów barwników spożywczych wykonanych na bazie tłuszczu. Przeznaczone do barwienia tłustych mas i kremów cukierniczych oraz czekolady.
Indeks: FOODCOLOURS71
Marka: FOOD COLOURS
tartrazyna (E102)
Indeks: FOODCOLOURS154
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: DECORELIEF47
Marka: Deco Relief
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Indeks: FOODCOLOURS308
Marka: FOOD COLOURS
Seria barwników spożywczych na bazie oleju roślinnego do barwienia białej czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.