TOBADO to ciemna czekolada o zrównoważonej słodyczy z wyczuwalną goryczką. Produkowana jest w postaci kaletek (easymelt), co pozwala na łatwe dozowanie i rozpuszczanie czekolady. Ciemna czekolada posiada status kuwertury i przeznaczona jest przede wszystkim do oblewania i powlekania. Doskonale sprawdzi się również do przygotowywania ganache i nadzień oraz tworzenia pralin krojonych i formowanych. Stosowana jest również podczas wytwarzania różnego rodzaju wyrobów artystycznych - dekoracji. Czekolada ma delikatny smak kakao o zrównoważonej słodyczy i charakteryzuje się wysoką płynnością.

Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Zastosowanie: oblewanie i powlekanie, nadzienia i ganache, praliny krojone i formowane, do wyrobów artystycznych (dekoracji).

Składniki: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; możliwy krzyżowy kontakt z alergenami pochodzącymi z procesu wytwarzania; może zawierać mleko.

KOMPOZYCJA/SKŁAD |
ZAWARTOŚĆ KAKAO |
64.5 % |
ZAWARTOŚĆ MLEKA |
0.0 % |
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU |
38.3 % |
DANE DLA SKŁADNIKÓW PODSTAWOWYCH |
SUCHA MASA KAKAOWA |
66.5 % (+/- 2.0) |
SUCHA BEZTŁUSZCZOWA MASA KAKAOWA |
26.7 % (+/- 1.5) |

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w pomieszczeniach czystych, pozbawionych obcych zapachów; maksymalna wilgotność względna przechowywania to 70%; optymalna temperatura składowania to 12-20°C; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
555 kcal |
Tłuszcz |
39.8 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
23.9 g |
Węglowodany |
36.0 g |
w tym cukry |
32.6 g |
Błonnik |
11.1 g |
Białko |
7.0 g |
Sól |
0.01 g |


PARAMETRY CHEMICZNE |
WARTOŚĆ |
METODA REFERENCYJNA |
WILGOTNOŚĆ |
max. 1.0 % |
IOCCC1(1952) |
OGÓLNA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU |
39.8 % +/- 1.5 |
IOCC14 (1972) |
PARAMETRY FIZYCZNE |
WARTOŚĆ |
METODA REFERENCYJNA |
LEPKOŚĆ CAS |
775-1.275 mPa.s |
IOCCC46(2000) i 10(1973) |
GRANICA PŁYNNOŚCI |
max. 9.00 Pa |
IOCCC46(2000) i 10(1973) |
ROZDROBNIENIE |
4-8% cząstek suchej masy beztłuszczowej ma wielkość > 30 um |
IOCCC116(1990) |
PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE |
WARTOŚĆ |
METODA REFERENCYJNA |
CAŁKOWITA LICZBA DROBNOUSTROJÓW |
max. 5.000/g |
ISO4833 |
DROŻDŻE |
max. 50/g |
ISO7954 |
PLEŚNIE |
max. 50/g |
ISO7954 |
ENTEROBAKTERIE |
max. 10/g |
ISO21528-2 |
COLIFORMY |
max. 10/g |
ISO4832 |
ESCHERICHIA COLI |
nieobecny/g |
ISO16649-2 |
SALMONELLA |
nieobecny /25 g |
ISO6579 |


