KOLOROWE I SMAKOWE CALLETS™ - to wyjątkowa seria smakowych czekolad o dopracowanych recepturach i intensywnych kolorach, które pozwalają na tworzenie nietuzinkowych słodkich kreacji.
CAPPUCCINO CALLETS™ - to mieszanka mlecznej i białej belgijskiej czekolady z kawą o ciepłej brązowej barwie. Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy (kawy cappuccino) połączeniu bogatego smaku belgijskiej czekolady z ziarnami kawy. Czekolada charakteryzuje się zrównoważonym słodkim smakiem z wyczuwalnymi nutami śmietanki, kakao oraz kawy. Czekolada cappuccino zachowuje się jak klasyczna mleczna czekolada - podczas topienia, temperowania czy schładzania. Uniwersalna płynność (3/5) sprawia, że czekolada doskonale sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach - do formowania, oblewania, aromatyzowania (musów i kremów) oraz tworzenia dekoracji. Mieszanka białej i mlecznej czekolady z kawą o minimalnej zawartości masy kakaowej - 30.8%.
*czekolada w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego 2.5 kg (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany w celu zapewnienia pełnej ochrony czekolady w opakowaniu.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, kawa (2%), emulgator: lecytyna sojowa (E322), kawa rozpuszczalna, naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i laskowych); mieszanka - czekolada mleczna i czekolada biała z kawą (masa kakaowa minimum 30.8%).
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
30.8% |
22.5% |
36.1% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
karmele, grona czekoladowe, pasty czekoladowe, nadzienia kremowe i maślane, ganache, talarki, trufle czekoladowe, krem bawarski, krem angielski, krem twarogowy, glazury, musy, sosy, biszkopty i ciasta, mrożona czekolada do picia, gorąca czekolada do picia, wypieki, wyroby ciastkarskie
|
nadawanie smaku, oblewanie, mieszanie, nadziewanie |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2358/564 kJ/kcal |
Tłuszcz |
36.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
22.0 g |
Węglowodany |
52.0 g |
w tym cukry |
51.0 g |
Białko |
6.6 g |
Sól |
0.20 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z CARAMEL CALLETS™:
EKLERY KAWOWO-KARMELOWE