Nie masz pomysłu na dekorację świątecznych wypieków?
A może nie masz zdolności plastycznych i dekorowanie sprawia Ci trudności?
Idealnym rozwiązaniem będą gotowe do użycia dekoracje cukrowe, które zapewnią wyjątkowy efekt przy minimalnym nakładzie pracy. Dekoracje cukrowe sprawdzą się przede wszystkim do ozdabiania wyrobów z kremami. Dekoracje z cukru charakteryzują się twardą konsystencją (warto mieć to na uwadze podczas porcjowania produktów). Zaletą stosowania dekoracji cukrowych jest ich znaczna wytrzymałość na wilgoć i tłuszcz obecny w produktach - pozwala to na wcześniejsze udekorowanie i bezpieczne przechowywanie wyrobów.
Składniki: cukier puder, glukoza, skrobia ziemniaczana, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy, rzepakowy), albumina, syrop skrobiowy, syrop glukozowy, woda, cukier wanilinowy, żelatyna, aromat, barwniki: żółcień chinolinowa (E104), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), indygotyna (E132), błękit brylantowy FCF (E133), czerń brylantowa PN (E151).
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; dekoracje cukrowe są higroskopijne -stosunkowo łatwo wchłaniają wilgoć obecną w otoczeniu; barwniki spożywcze mogą blaknąć pod wpływem działania światła.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1835/435 kJ/kcal |
Tłuszcz |
8.9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.7 g |
Węglowodany |
86.4 g |
w tym cukry |
76.1 g |
Białko |
2.1 g |
Sól |
0.01 g |
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).