Indeks: CHOCOWORLD08
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Wir 1301CW Chocolate World
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie wiru
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.
OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:
całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),
czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,
pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
ostrożnie wyjmujemy gotowe czekoladki.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia pralin nadziewanych oraz dekorowanych - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,
łatwość wyjmowania kształtów z formy.
HB-0904-S PRALINE ACHTECKING:
To forma z poliwęglanu do tworzenia nadziewanych i dekorowanych pralin o dekoracyjnym ośmiokątnym kształcie.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 32 czekoladek o wadze około 13 gramów.
Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
NAZWA HANDLOWA | PRALINE ACHTECKING |
NUMER KATALOGOWY | HB-0904-S |
KSZTAŁT | PRZESTRZENNY |
WZÓR | DEKORACYJNY OŚMIOKĄT |
TEMATYKA | UNIWERSALNA |
MATERIAŁ | POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY) |
WYMIARY FORMY | DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 175 X 24 MM |
WYMIARY PRALIN | DŁ. X SZER. X WYS. - 31 X 30 X 21.5 MM |
OBJĘTOŚĆ PRALINY | 13 G |
ILOŚĆ PRALIN NA FORMĘ | 32 X 13 G |
OBJĘTOŚĆ FORMY | 32 X 13 G = 416 G |
RODZAJ | FORMA DO PRALIN I CZEKOLADEK |
PRZEZNACZENIE | FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ |
ZASTOSOWANIE | PRALINY NADZIEWANE / PRALINY DEKOROWANE / CZEKOLADKI |
UKŁAD | 4 X 8 |
WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD08
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie wiru
Indeks: CHOCOWORLD14
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie bąbelków
Indeks: CHOCOWORLD22
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Diamentów
Indeks: CHOCOWORLD91
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD154
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z zespołem Dutch Patisserie Team. Przeznaczona do tworzenia dekoracyjnych pralin - klasycznych i nadziewanych.
Indeks: CHOCOWORLD163
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z zespołem Dutch Patisserie Team. Idealna do tworzenia pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: SILIKOMART658
Marka: SILIKOMART
Idealna do tworzenia dekorowanych batonów czekoladowych na święto zakochanych >>>
Indeks: CHOCOWORLD157
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z Martin Diez. Nieskomplikowany i bardzo nowoczesny kształt doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych i nadziewanych.
Indeks: CHOCOWORLD23
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie korony
Indeks: CHOCOWORLD86
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin i czekoladek
Indeks: CHOCOWORLD113
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD55
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: CHOCOWORLD14
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie bąbelków
Indeks: CHOCOWORLD133
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD140
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych pralin i czekoladek nadziewanych w kształcie bałwanków.
Indeks: SILIKOMART267
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie 7 łyżeczek po 6,2 ml.
Indeks: CHOCOWORLD185
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: HANSBRUNNER36
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie ust pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CHOCOWORLD27
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Davide Comaschi 1754CW Chocolate World
Indeks: CHOCOWORLD07
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie piramidy
Indeks: CHOCOWORLD68
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Kuli