Indeks: CHOCOWORLD17
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma tabliczki Klawiatura numeryczna 1748CW Chocolate World
Forma poliwęglanowa na 3 tabliczki czekolady
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.
OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:
całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),
czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,
pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
ostrożnie wyjmujemy gotowe tabliczki.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych tabliczek - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,
łatwość wyjmowania kształtów z formy.
HB-9137-S TAFEL:
To forma z poliwęglanu do tworzenia małych, kwadratowych tabliczek czekolady.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 6 tabliczek o wadze około 50 gramów.
Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
NAZWA HANDLOWA | TAFEL |
NUMER KATALOGOWY | HB-9137-S |
KSZTAŁT | KWADRATOWY / KWADRATOWE KAWAŁKI |
WZÓR | KLASYCZNY |
TEMATYKA | UNIWERSALNA |
MATERIAŁ | POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY) |
WYMIARY FORMY | DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 175 X 24 MM |
WYMIARY TABLICZKI | DŁ. X SZER. X WYS. - 78.5 X 77.5 X 8.25 MM |
OBJĘTOŚĆ TABLICZKI | 50 G |
ILOŚĆ TABLICZEK NA FORMĘ | 6 X 50 G |
OBJĘTOŚĆ FORMY | 6 X 50 G = 300 G |
RODZAJ | FORMA TABLICZEK CZEKOLADY |
PRZEZNACZENIE | FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ |
ZASTOSOWANIE | TABLICZKI KLASYCZNE / DEKOROWANE |
UKŁAD | 2 X 3 |
WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD17
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 3 tabliczki czekolady
Indeks: HANSBRUNNER56
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia kwadratowych tabliczek czekolady. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu.
Indeks: PAVONI282
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: PAVONI287
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: CHOCOWORLD127
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia kwadratowych tabliczek czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek z dziewięcioma zaokrąglonymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: HANSBRUNNER93
Marka: HANS BRUNNER
Seria bardzo prostych, a zarazem oryginalnych form do tworzenia tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD136
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do prostokątnych kawałków czekolady z wzorem. Klasyczny wzór doskonale sprawdzi się do tworzenia eleganckich czekoladek.
Indeks: CHOCOWORLD64
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: PAVONI287
Marka: PAVONI ITALIA