• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych tabliczek czekolady z napisem
  • forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych tabliczek czekolady z napisem

HB-9182-PC TAFEL MERRY CHRISTMAS HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych tabliczek czekolady

HANSBRUNNER118

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.

OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

106,00 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:

  • całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),

  • czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,

  • pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,

  • ostrożnie wyjmujemy gotowe tabliczki.

Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych tabliczek - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.

ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:

  • trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

  • odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,

  • zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

  • równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

  • możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,

  • łatwość wyjmowania kształtów z formy.

HB-9182-PC TAFEL MERRY CHRISTMAS:

  • To forma z poliwęglanu do tworzenia świątecznych tabliczek czekolady z napisem "Merry Christmas".

  • Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 3 tabliczek o wadze około 80 gramów.

  • Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
NAZWA HANDLOWA TAFEL MERRY CHRISTMAS
NUMER KATALOGOWY HB-9182-PC
KSZTAŁT PROSTOKĄTNY / KWADRATOWE KAWAŁKI
WZÓR NAPIS "MERRY CHRISTMAS" / ŚWIĄTECZNE MOTYWY
TEMATYKA UNIWERSALNA
MATERIAŁ POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY)
WYMIARY FORMY DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 175 X 24 MM
WYMIARY TABLICZKI DŁ. X SZER. X WYS. - 140 X 68 X 9 MM
OBJĘTOŚĆ TABLICZKI 80 G
ILOŚĆ TABLICZEK NA FORMĘ 3 X 80 G
OBJĘTOŚĆ FORMY 3 X 80 G = 240 G
RODZAJ FORMA TABLICZEK CZEKOLADY
PRZEZNACZENIE FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ
ZASTOSOWANIE TABLICZKI KLASYCZNE / DEKOROWANE 
UKŁAD 1 X 3

WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Szczegóły produktu
HANSBRUNNER118
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: HANSBRUNNER110

Marka: HANS BRUNNER

HB-9120-S DESIGN TAFEL HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady - strukturalny wzór

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER123

Marka: HANS BRUNNER

HB-9199-PC TAFEL FOSSIL HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady - wzór skamieniałości

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE