op. 10 kg Mąka MIA M 5 Stagioni - miękka mąka pszenna typ "1" - o uniwersalnym zastosowaniu

Indeks: AGUGIARO09

Miękka mąka pszenna uzyskiwana w procesie zintegrowanego mielenia! Wysokiej jakości mąka pszenna do użytku profesjonalnego. Uniwersalne zastosowanie!

145,00 zł (5% VAT)
14,50 zł / 1 kg

138,10 zł netto

DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Magazyn: 15 szt.

Opis produktu

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru mąki pszennej?

Mąka jest podstawowym składnikiem każdego przepisu. To od rodzaju mąki uzależnione jest stosowanie pozostałych składników. Proporcje składników ciasta opiera się o właściwości mąki. Rodzaj mąki wyznacza proporcje dodawanych w przepisie składników płynnych. Wybór odpowiedniej mąki to pierwszy i najważniejszy krok, a tym samym prawdziwe wyzwanie! Na początek kilka niezbędnych informacji, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru mąki pszennej. Mąka z miękkiej pszenicy typu 1 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, niską zawartością składników mineralnych oraz wysoką zawartością glutenu. Gluten to główne białko mające wpływ na strukturę i elastyczność ciasta. Zawartość procentowa białka (glutenu) w mące odpowiada za tworzenie struktury ciasta oraz za jego elastyczność. Dodatkowo, każdy cukiernik wie, że nazwa "mąka z pszenicy miękkiej typ 1" tak naprawdę nic nie oznacza. Istnieje niezliczona ilość mąk typu 1, które różnią się ilością oraz właściwościami jakościowymi zawartego w nich białka. Sama ilość białka nie charakteryzuje technicznego zachowania mąki, ważne są również inne parametry. Podczas wyboru odpowiedniej do rodzaju wypieku mąki pszennej z miękkiej pszenicy typu 1 należy wziąć pod uwagę kilka parametrów:

  • procentową zawartość białka (glutenu),

  • wskaźnik - W - siła wypiekowa mąki,

  • wskaźnik - P/L - wytrzymałość i rozciągliwość mąki,

  • absorpcję - zdolność do pochłaniania płynu,

  • stabilność mierzoną w minutach.

Interpretacja wskaźników ma fundamentalne znaczenie podczas wyboru mąki odpowiedniej do naszych potrzeb!

W i P/L - to dwa parametry z rutynowego testu przemysłu młynarskiego - testu alweograficznego. Test polega na umieszczenia próbki ciasta w przyrządzie pomiarowym i rozpoczęciu wdmuchiwania powietrza pod ciśnieniem. Na początku ciasto będzie przeciwstawiało się powietrzu, w zależności od wytrzymałości mąki. Odkształcenie pęcherzyka ciasta przed pęknięciem można powiązać z rozciągliwością mąki. Związek pomiędzy wytrzymałością na rozciąganie a rozciągliwością daje nam pojęcie o ogólnym zachowaniu mąki. Test mierzy również wytrzymałość wypiekową mąki. Idealnymi mąkami do wypieków są te wytwarzane z najwyższej jakości pszenicy, które posiadają odpowiednią zawartość białka oraz odpowiednie wartości wskaźników W i P/L. (W - siła wypiekowa mąki, P - wytrzymałość mąki na rozciąganie (sprężystość), L - rozciągliwość mąki). P i L - są to dwa parametry, które wskazują odpowiednio wytrzymałość mąki na rozciąganie, a zatem sprężystość mąki (P) i rozciągliwość mąki (L). Wartość referencyjna wskaźnika wynosi 0.5. Niższe wartości wskaźnika wskazują na mąkę, która jest mało wytrzymała i bardzo rozciągliwa. Wyższe wartości wskaźnika charakteryzują mąkę, która jest bardzo wytrzymała i słabo rozciągliwa. W - to wskaźnik powszechnie określany jako siła wypiekowa mąki lub też wytrzymałość wypiekowa mąki. Siła wypiekowa mąki to wynik połączenia wartości wskaźników P i L w czasie. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mąka jest wstanie stworzyć bardziej odporną strukturę ciasta. 

Miękka mąka pszenna typ 1:

Mąka typ 1 wytwarzana z pszenicy miękkiej. Miękka mąka pszenna charakteryzuje się wysoką zawartością glutenu oraz niską zawartością składników mineralnych. Otrzymywana jest przez mielenie i przesiewanie ziaren pszenicy miękkiej. Jest wolna od zanieczyszczeń i zgodna z obowiązującymi przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Mąka pszenna o średniej zawartości białka uzyskiwana jest z najlepszych odmian pszenicy. Ziarna uprawiane są w kontrolowanych warunkach, następnie starannie selekcjonowane i poddawane procesowi zintegrowanego mielenia. Proces zintegrowanego mielenia polega na połączeniu tradycyjnego mielenia kamiennego z innowacyjnym schematem procesów. Zintegrowane mielenie polega na połączeniu mielenia przy użyciu kamieni z innowacyjnym schematem procesów. W procesie zintegrowanego mielenia szczególną uwagę zwraca się na temperaturę produkcji. Temperatura procesu mielenia ma istotny wpływ na integralność ziarna, a tym samym zachowanie jego pierwotnych cech. Zintegrowany proces mielenia zapewnia uzyskanie całkowicie bezpiecznego produktu najwyższej jakości

Zastosowanie i właściwości miękkiej mąki pszennej:

Miękka mąka pszenna typ 1 o 13% zawartości białka przeznaczona jest do wszystkich wyrobów cukierniczych i piekarskich. Szczególnie polecana do wyrobów o średnim czasie rozrostu ciasta. Pozwala na uzyskanie charakterystycznego aromatu oraz konsystencji podczas tworzenia wszystkich rodzajów wypieków.

Do czego wykorzystasz mąkę?

- do wszystkich wyrobów piekarskich i cukierniczych,

- do wyrobów o średnim czasie rozrostu ciasta.

Jakie ciasto uzyskasz z mąki?

- aromatyczne, elastyczne i łatwe do wyrabiania.

Zalety miękkiej mąki pszenne typ 1:

- zrównoważone właściwości reologiczne,

- skrócenie czasu wyrabiania ciasta,

- szybka reakcja na procesy fermentacji,

- średnia zawartość białka.

Charakterystyka fizykochemiczna mąki:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Maksymalna wilgotność 15.5 %
Zawartość składników mineralnych 0.80 %
Minimalna zawartość białka 13.0 %
Absorpcja 57 %
Stabilność 9 min.

Miękka mąka pszenna, szczegóły produktu:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Składniki miękka mąka pszenna typ 1
Alergeny może zawierać śladowe ilości soi
Rodzaj miękka mąka pszenna typ 1
Nazwa handlowa MIA M
Kraj produkcji Włochy
Opakowanie worek
Masa netto 10 kg
Producent 5 Stagioni
Dystrybutor Sempre Group
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie uniwersalne
Proces produkcji zintegrowane mielenie

Wartość odżywcza mąki pszennej:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1422 kJ / 335 kcal
Tłuszcz 1.2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.2 g
Węglowodany 67.0 g
w tym cukry 1.8 g
Białko 12.0 g
Błonnik 4.0 g
Sól 0.0 g

Warunki przechowywania mąki:

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Przechowywać w pomieszczeniach wolnych od zanieczyszczeń i szkodników. Po otwarciu mąkę najlepiej przesypać do zamykanego pojemnika. Do nakładania i dozowania mąki używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć pojemnik, w którym składowana jest mąka. Termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu, to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta).

Szczegóły produktu