profesjonalna mąka do ciasta kruchego, na Cukieteria.pl
  • profesjonalna mąka do ciasta kruchego, na Cukieteria.pl

op. 10 kg Biscotteria Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do wypieków z ciasta kruchego

AGUGIARO10

Biscotteria - mąka pszenna do wyjątkowo kruchych wypieków. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 0 10% zawartości białka. Mąka do wypieków z ciasta kruchego, idealna do tart i tartaletek. Mąka do wypieku kruchych ciasteczek.

85,00 zł
Brutto

8,50 zł / 1 kg

Stawka VAT: 5.00%

W magazynie: 36

Ilość
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

favorite_border favorite
Opis

Mąka jest podstawowym składnikiem każdego przepisu.

To od rodzaju mąki uzależnione jest stosowanie pozostałych składników.

Proporcje składników ciasta opiera się o właściwości mąki.

Rodzaj mąki wyznacza proporcje dodawanych w przepisie składników płynnych.

Wybór odpowiedniej mąki to pierwszy i najważniejszy krok, a tym samym prawdziwe wyzwanie!

Na początek kilka niezbędnych informacji, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru mąki pszennej:

Mąka z miękkiej pszenicy typu 00 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, niską zawartością składników mineralnych oraz wysoką zawartością glutenu. Gluten to główne białko mające wpływ na strukturę i elastyczność ciasta. Zawartość procentowa białka (glutenu) w mące odpowiada za tworzenie struktury ciasta oraz za jego elastyczność.

Dodatkowo, każdy cukiernik wie, że nazwa "mąka z pszenicy miękkiej typ 00" tak naprawdę nic nie oznacza. Istnieje niezliczona ilość mąk typu 00, które różnią się ilością oraz właściwościami jakościowymi zawartego w nich białka. Sama ilość białka nie charakteryzuje technicznego zachowania mąki, ważne są również inne parametry.

Podczas wyboru odpowiedniej do rodzaju wypieku mąki pszennej z miękkiej pszenicy typu 00 należy wziąć pod uwagę kilka parametrów:

  • procentową zawartość białka (glutenu),

  • wskaźnik - W - siła wypiekowa mąki,

  • wskaźnik - P/L - wytrzymałość i rozciągliwość mąki,

  • absorpcję - zdolność do pochłaniania płynu,

  • stabilność mierzoną w minutach.

Interpretacja wskaźników ma fundamentalne znaczenie podczas wyboru mąki odpowiedniej do naszych potrzeb!

W i P/L - to dwa parametry z rutynowego testu przemysłu młynarskiego - testu alweograficznego. Test polega na umieszczenia próbki ciasta w przyrządzie pomiarowym i rozpoczęciu wdmuchiwania powietrza pod ciśnieniem. Na początku ciasto będzie przeciwstawiało się powietrzu, w zależności od wytrzymałości mąki. Odkształcenie pęcherzyka ciasta przed pęknięciem można powiązać z rozciągliwością mąki. Związek pomiędzy wytrzymałością na rozciąganie a rozciągliwością daje nam pojęcie o ogólnym zachowaniu mąki. Test mierzy również wytrzymałość wypiekową mąki.

Idealnymi mąkami do wypieków są te wytwarzane z najwyższej jakości pszenicy, które posiadają odpowiednią zawartość białka oraz odpowiednie wartości wskaźników W i P/L. (W - siła wypiekowa mąki, P - wytrzymałość mąki na rozciąganie (sprężystość), L - rozciągliwość mąki).

P i L - są to dwa parametry, które wskazują odpowiednio wytrzymałość mąki na rozciąganie, a zatem sprężystość mąki (P) i rozciągliwość mąki (L). Wartość referencyjna wskaźnika wynosi 0.5. Niższe wartości wskaźnika wskazują na mąkę, która jest mało wytrzymała i bardzo rozciągliwa. Wyższe wartości wskaźnika charakteryzują mąkę, która jest bardzo wytrzymała i słabo rozciągliwa.

W - to wskaźnik powszechnie określany jako siła wypiekowa mąki lub też wytrzymałość wypiekowa mąki. Siła wypiekowa mąki to wynik połączenia wartości wskaźników P i L w czasie. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mąka jest wstanie stworzyć bardziej odporną strukturę ciasta. 

Le Sinfonie oferuje kompletną gamę najwyższej jakości mąk pszennych stworzonych w celu osiągania powtarzalnych wypieków. Mąki pozwalają na precyzyjne tworzenie receptur i przepisów. Spełniają wymagania różnego rodzaju przetwarzania ciasta zależnie od stosowanego procesu. Gwarantują bezpieczeństwo i zawsze doskonałe rezultaty. Pozwalają usprawnić proces przetwarzania ciasta.

Proces mielenia obejmuje staranną selekcję ziaren z najlepszych upraw (włoskich i z całego świata), wybranych ze względu na różnorodność, jakość białka oraz właściwości organoleptyczne, a także ze względu na rodzaj rolnictwa. Selekcja za pomocą czytnika optycznego, który analizuje każde pojedyncze ziarno przechodzące przez młyn, dostosowuje materiał i przygotowuje go do mielenia. Mielenie jest delikatne i progresywne, przy użyciu odpowiednio rozmieszczonych rolek odbywa się na poszczególnych odmianach pszenicy, zachowując rodzime cechy zmielonych odmian. Dbałość o cały łańcuch produkcyjny, relacje ze światem rolnictwa, kontrola jakości uzyskanych mieszanek, wykorzystanie energii pochodzącej z odnawialnych źródeł - to wszystko składa się na wyjątkową wartość mąki Le Sinfonie.

Biscotteria - mąka pszenna do chrupiących i delikatnych wypieków z ciasta kruchego.

Biscotteria to mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 10% zawartości białka:

- mąka do ciasta kruchego,

- szczególnie polecana do wypieku tart i tartaletek,

- pozwala uzyskać plastyczne ciasto bez efektu gumowatości i twardości,

- dobrze łączy się z tłustymi składnikami ciasta,

- zabezpiecza ciasto przed rozwarstwieniem podczas pieczenia,

- zapewnia uzyskanie zwartego ciasta o wyjątkowej kruchości i chrupkości.

Mąka do wypieku spodów do tart i tartaletek!

BISCOTTERIA MĄKA Z PSZENICY MIĘKKIEJ TYP 00 - SPECYFIKACJA PRODUKTU
WSKAŹNIK WARTOŚĆ WSKAŹNIKA
zawartość białka 10 %
wilgotność 15.5 %
W - siła wypiekowa mąki 140
P/L - elastyczność mąki 0.40
absorpcja 52 %
stabilność 3 min.
typ 00

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
Nazwa handlowa Biscotteria
Rodzaj mąka z pszenicy miękkiej typ 00
Producent Le Sinfonie
Opakowanie worek papierowy + folia zabezpieczająca
Masa netto 10 kg
Przeznaczenie do wypieków z ciasta kruchego
Zastosowanie ciasto kruche, tarty, tartaletki, ciasteczka 
Termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty produkcji (w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu)

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; do nakładania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu dokładnie zabezpieczyć produkt przed działaniem czynników zewnętrznych. Termin przydatności do spożycia produktu w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta). 

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1437 kJ/339 kcal
Tłuszcz 0.9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 71.0 g
w tym cukry 1.5 g
Białko 10.0 g
Błonnik 2.0 g
Sól 0.0 g

Szczegóły produktu
AGUGIARO10
36 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: AGUGIARO03

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Magistrale Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do długo rosnących wypieków z ciasta drożdżowego

favorite_border favorite

Magistrale - delikatna i elastyczna mąka do mistrzowskich wypieków. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 14% zawartości białka. Mąka do ciasta wymagającego długiego procesu wyrastania! Mąka pszenna do panettone, focaccia i pandoro! Mąka do wypieków na zakwasie!

Cena 100,00 zł

10,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: AGUGIARO04

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Manitoba Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do długo rosnących wypieków na zakwasie

favorite_border favorite

Manitoba - wytrzymała i plastyczna mąka pszenna. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 14.5% zawartości białka. Mąka do ciasta wymagającego długiego procesu wyrastania! Mąka pszenna do ptysi z ciasta parzonego! Mąka do wypieków na zakwasie!

Cena 101,00 zł

10,10 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: AGUGIARO02

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Sottozero Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do ciasta poddawanego procesowi mrożenia

favorite_border favorite

Sottozero - plastyczna i odporna mąka pszenna do ciasta poddawanego procesowi mrożenia. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 13.5% zawartości białka. Mąka do mrożonych rogalików! Mąka do mrożonych ciast na zakwasie! Mąka zachowująca żywotność drożdży podczas mrożenia!

Cena 99,00 zł

9,90 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: EUROVANILLE23

Marka: EUROVANILLE

op. 75 ml ORGANICZNY EKSTRAKT WANILIOWY EUROVANILLE naturalny aromat waniliowy z ziarnami wanilii Bourbon

favorite_border favorite

Organiczny ekstrakt waniliowy na bazie syropu z cukru inwertowanego z ziarnami wanilii Bourbon. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru. Idealny do wyrobów cukierniczych na bazie mleka.

Cena 34,00 zł

453,33 zł / 1l

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: COMPRITAL95

Marka: GIUBILEO EXPERIENCE

1 kg GIUBILEO LATTE B211A COMPRITAL naturalna baza do lodów mlecznych do stosowania na gorąco

favorite_border favorite

Baza do lodów mlecznych oparta na naturalnych składnikach. Produkt bez dodatku tłuszczy pochodzenia roślinnego, emulgatorów i sztucznych aromatów. Przeznaczona do produkcji wysokiej jakości lodów rzemieślniczych.

Cena 96,00 zł

96,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: ADM02

1 kg DEKSTROZA KRYSTALICZNA MONOHYDRAT

favorite_border favorite

Cena 16,00 zł

16,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: P%BABBI178

Marka: BABBI

op. 1 kg LATTELATTE NEUTRO PER PASTE AROMATICHE 11489 BABBI kompletna baza do lodów mlecznych - do łączenia z pastami smakowymi

favorite_border favorite

 15.10.2025 TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA  Doskonale zbilansowany półprodukt w proszku przeznaczony do sporządzania mieszanki bazowej do lodów mlecznych. Gotowa mieszanka bazowa przeznaczona jest do produkcji lodów smakowych (z zastosowaniem klasycznych past).

Cena 22,40 zł Cena podstawowa 64,00 zł

22,40 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE