op. 75 ml ORGANICZNY EKSTRAKT WANILIOWY EUROVANILLE naturalny aromat waniliowy z ziarnami wanilii Bourbon
Organiczny ekstrakt waniliowy na bazie syropu z cukru inwertowanego z ziarnami wanilii Bourbon. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru. Idealny do wyrobów cukierniczych na bazie mleka.
Opis produktu
Elegancka buteleczka z ciemnego szkła kryje w sobie naturalny aromat waniliowy z ziarenkami organicznej wanilii Bourbon. Organiczny ekstrakt wytwarzany jest na bazie syropu z cukru inwertowanego i wanilii gatunku Planifolia z Madagaskaru. Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców i winogron. Obecność nasion wanilii intensyfikuje naturalny słodki smak i aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Ekstrakt nie zawiera dodatków, takich jak barwniki czy konserwanty. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.
![]()
Składniki: syrop z cukru inwertowanego, koncentrat wanilii Bourbon (2.9%), nasiona wanilii (0.6%) - produkty z rolnictwa ekologicznego.
Warunki przechowywania: ekstrakt waniliowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.
![]()
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC VANILLA EXTRACT WITH SEEDS:
-
organiczny ekstrakt ze strąków wanilii Bourbon
-
naturalny aromat waniliowy z nasionami wanilii
-
wanilia gatunku Planifolia z Madagaskaru
-
profil sensoryczny z nutami owoców i winogron
-
zapakowany z buteleczkę z ciemnego szkła z aluminiową nakrętką
-
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
![]()
![]()
KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.
![]()
![]()
![]()
![]()
| ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
| PRODUKT EUROVANILLE |
APLIKACJE - ZASTOSOWANIE |
REKOMENDOWANE DOZOWANIE NA 1 LITR LUB 1 KILOGRAM |
|
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON (VANILLA EXTRACT - 400) |
LODY KREMY, DESERY GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA |
6 GRAM 6 GRAM 8 GRAM 10 GRAM |
|
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON (VANILLA EXTRACT - 200) |
LODY KREMY, DESERY GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA |
12 GRAM 12 GRAM 15 GRAM 20 GRAM |
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu
- NUMER KATALOGOWY
- 13047
- NAZWA HANDLOWA
- ORGANIC VANILLA EXTRACT WITH SEEDS
- OPAKOWANIE
- BUTELKA Z CIEMNEGO SZKŁA | NAKRĘTKA ALUMINIOWA
- POJEMNOŚĆ
- 75 ml
- RODZAJ
- ORGANICZNY EKSTRAKT WANILIOWY Z ZIARNAMI
- AROMAT
- WANILIOWY | NUTY OWOCOWE
- SMAK
- WANILIOWY | NUTY OWOCOWE
- BARWA
- CHARAKTERYSTYCZNA
- KONSYSTENCJA
- PŁYNNA | Z ZIARNAMI
- PRZEZNACZENIE
- DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
- ZASTOSOWANIE
- NATURALNY DODATEK DO DESERÓW I WYPIEKÓW
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- SERIA PRODUKTOWA
- VANILLA EXTRACT
- CERTYFIKATY
- SUSTAINABLE VANILLA INITIATIVE (SVI)
- CERTYFIKATY
- SNIAA
- POCHODZENIE
- MADAGASKAR
- GATUNEK
- VANILLA PLANIFOLIA
- PRODUKT ORGANICZNY
- TAK