Praktyczne opakowanie z nieprzezroczystego tworzywa kryje w sobie naturalny proszek waniliowy - pozyskiwany ze zmiażdżonych strąków waniliowych. Proszek waniliowy wytwarzany jest z lasek waniliowych z gatunku - Planifolia, Tahitensis i Pompona. Uzyskiwany w kontrolowanym procesie mielenia i przesiewania - posiada taką samą moc aromatu jak laska wanilii. Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców i winogron. Proszek waniliowy idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Proszek waniliowy jest w 100% naturalny - nie zawiera żadnych dodatków (takich jak aromaty, barwniki czy konserwanty). Strąki waniliowe w postaci proszku są łatwe w przechowywaniu (szczelnie zamknięty słoik chroniący przed wpływem warunków środowiska) i dozowaniu (za pomocą czystych i suchych przyborów - miarek, łyżeczek itp.). Proszek waniliowy jest odporny na pieczenie - zachowuje pełnię smaku i aromatu.

Składniki: 100% strąki wanilii w proszku (Planifolia, Tahitensis i Pompona).
Warunki przechowywania: puder waniliowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C; do nakładania i dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - NATURAL VANILLA POWDER:
-
100% wanilii w proszku - ze zmiażdżonego strąka
-
naturalny proszek waniliowy (wytwarzany z całych lasek waniliowych)
-
wanilia gatunku Planifolia, Tahitensis, Pompona
-
profil sensoryczny z nutami owoców i winogron
-
zapakowany w plastikowy słoik z nakrętką (łatwe przechowywanie i dozowanie)
-
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
-
odporny na pieczenie
-
stabilny smak i aromat
-
moc smaku i aromatu taka sama jak lasek waniliowych


KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.















