Praktyczna butelka z ciemnego tworzywa kryje w sobie naturalny ekstrakt waniliowy z ziarenkami i proszkiem waniliowym. Wytwarzany z mieszanki kilku odmian wanilii (bouquet) - Planifolia, Tahitensis, Pompona. Ekstrakt wytwarzany jest na bazie syropu z cukru inwertowanego z dodatkiem nasion wanilii i proszku waniliowego (sproszkowanych lasek wanilii). Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców i winogron. Obecność nasion wanilii intensyfikuje naturalny słodki smak i aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Ekstrakt nie zawiera dodatków, takich jak aromaty, barwniki czy konserwanty.

Składniki: koncentrat waniliowy; inne składniki i nośniki: cukier inwertowany, woda, nasiona wanilii, proszek waniliowy.
Warunki przechowywania: ekstrakt waniliowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC VANILLA EXTRACT WITH SEEDS:
-
ekstrakt ze strąków wanilii z gatunku - Planifolia, Tahitensis, Pompona
-
naturalny aromat waniliowy z nasionami wanilii
-
profil sensoryczny z nutami owoców i winogron
-
zapakowany w nieprzezroczystą butelkę z nakrętką
-
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw


KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.




| ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) |
| PRODUKT EUROVANILLE |
APLIKACJE - ZASTOSOWANIE
|
REKOMENDOWANE DOZOWANIE NA 1 LITR LUB 1 KILOGRAM |
|
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON
(VANILLA EXTRACT - 400)
|
LODY
KREMY, DESERY
GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE
CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA
|
6 GRAM
6 GRAM
8 GRAM
10 GRAM
|
|
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON
(VANILLA EXTRACT - 200)
|
LODY
KREMY, DESERY
GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE
CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA
|
12 GRAM
12 GRAM
15 GRAM
20 GRAM
|


