GELESPESSA - to środek zagęszczający na bazie maltodekstryny i gumy ksantanowej. Przeznaczony do zagęszczania zimnych lub gorących sosów. W celu optymalnego zastosowania produkt należy wymieszać (za pomocą trzepaczki lub miksera) z zagęszczanym produktem, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Zalecane dozowanie to od 6 gramów do 15 gramów na 1 kilogram produktu.

Ksantan - jest polisacharydem, który powstaje w wyniku fermentacji cukru (który wcześniej otrzymano ze skrobi pszennej). Właściwości i cechy substancji:
-
rozpuszczalna zarówno na zimno, jak i na gorąco
-
lepkość nie zależna od temperatury ani kwasowości
-
wykazuje stabilność w szerokim zakresie kwasowości
-
może być stosowana w produktach o wysokiej zawartości soli
-
wykazuje odporność na proces mrożenia i rozmrażania

Orientacyjne dozowanie produktu:
-
od około 6 g/kg - uzyskanie konsystencji sosu
-
od około 9 g/kg - stabilizowanie ciał stałych w płynie
-
od około 15 g/kg - uzyskanie bardzo lepkiej konsystencji


Składniki: maltodekstryna, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa (E415).

Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.






