op. 500 g Guma Gellan - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - żelujący i zagęszczający

Indeks: SOSA73

Środek zelujący pochodzenia roślinnego, uzyskiwany w wyniku fermentacji bakteryjnej. Stosowany jako wegański zamiennik żelatyny do roślinnych przepisów. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Sprawdza się do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej.

903,00 zł (23% VAT)
180,60 zł / 100 g

734,15 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 2 szt.

Opis produktu

Guma Gellan - wegański odpowiednik żelatyny:

Guma Gellan, to środek żelujący i zagęszczający pozyskiwany w wyniku fermentacji bakterii Sphingonomas Elodea. Substancja zelująca pochodzenia roślinnego, która powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej. Dodatek stosowany jest przede wszystkim jako zmiennik żelatyny w przepisach wegańskich. Substancja żelująca o wysokiej przezroczystości, żelująca w środowisku kwaśnym i odporna na działanie wysokich temperatur. Pozwala uzyskać sztywne żele odporne na proces topienia. Wykorzystywana jest przede wszystkim do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej. Idealnie sprawdza się w nadzieniach do ravioli, croissantów oraz do wypieku ciast z owocami. Guma Gellan rozpuszcza się na gorąco, wymaga podgrzania do temperatury 70-80°C w celu aktywowania. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się dokładne wymieszanie dodatku z zimnym produktem, a następnie stopniowe podgrzewanie i mieszanie aż do momentu wrzenia.

Właściwości i możliwości zastosowania Gumy Gellan:

Guma Gellan, to roślinny odpowiednik żelatyny idealny do tworzenia galaretek o innowacyjnych teksturach. Odporność na działanie wysokich temperatur sprawia, że doskonale nadaje się do zagęszczania nadzień stosowanych w wypiekach i potrawach serwowanych na gorąco. Guma Gellan charakteryzuje się szybkim procesem żelowania. Pozwala uzyskać sztywny żel o dużej przezroczystości i odporności na działanie wysokich temperatur. Żele nie topią się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Produkty z dodatkiem Gumy Gellan można wielokrotnie podgrzewać bez utraty właściwości żelujących. Proces żelowania zachodzi na gorąco, w temperaturze 70-80°C. Roślinny odpowiednik żelatyny należy wymieszać z produktem na zimno, a następnie podgrzać do wrzenia cały czas dokładnie mieszając. Dodatek wymaga podgrzania w celu aktywowania właściwości zagęszczających. Dodatkowo wykazuje właściwości żelujące również w obecności kwasów, dlatego może być stosowania do żelowania produktów o większej kwasowości.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja żelujące: guma gellan (E418).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z produktem na zimno, a następnie podgrzać do momentu wrzenia cały czas dokładnie mieszając. Proces żelowania następuje w temperaturze 70-80°C. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. 

Zalecane dozowanie dodatku: to od 10 do 20 gramów na 1 kilogram produktu.

Guma Gellan pozwala uzyskać sztywne żele odporne na działanie wysokich temperatur i proces topienia. Wykazuje właściwości żelujące w środowisku kwaśnym. Może być stosowana do zagęszczania produktów poddawanych obróbce cieplnej, takich jak nadzienia do wypieków czy gorących potraw. Pozwala uzyskać termoodwracalne żele o wysokiej przezroczystości. Wykazuje bardzo zbliżone właściwości do agaru, jednak w przeciwieństwie do agaru wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Nie jest polecana do stosowania w produktach poddawanych procesowi mrożenia. Środek żelujący pochodzenia roślinnego możliwy do spożycia przed wegan i wegetarian.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Guma Gellan
Numer katalogowy 38697
Kod produktu 48690
Symbol E418
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 500 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości zagęszczające, żelujące
Rozpuszczalność po podgrzaniu do momentu wrzenia
Temperatura żelowania 70-80°C
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 10-20 g/kg
Uwagi zamiennik żelatyny, odpowiednik agaru
Forma proszek
Barwa biała
Smak neutralny
Pozyskiwanie w wyniku fermentacji bakterii Sphingonomas Elodea
Produkt wegański

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu
Wartość energetyczna 712 kJ / 170 kcal
Tłuszcz 0.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 1.0 g
Błonnik 83.0 g
Sól 1.2 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.

Wysokie stężenia powodują wzdęcia i gromadzenie się gazów.

Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.

Szczegóły produktu

Załączniki