op. 700 g Guma Tara - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i stabilizujący

Indeks: SOSA86

Produkt na zamówienie

help_outline Zapytaj o produkt

Opis produktu

Guma Tara - wielofunkcyjny dodatek spożywczy:

Guma tara, to substancja pozyskiwania z nasion drzewa Caesalpinia spinosa, należącego do rodziny roślin strączkowych. Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz. Wykorzystywana jest również do stabilizowania i poprawy tekstury innych wyrobów o płynnej konsystencji.

Guma tara pozwala uniknąć problemów z synerezą, zapobiega rozdzielaniu się płynów w sosach i innych wyrobach. Dobrze sprawdza się zarówno w zimnych jak i gorących produktach, pod warunkiem, że jest aktywowana w zalecanej temperaturze. Podgrzanie do 80°C gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Aby uniknąć tworzenia grudek, zaleca się wcześniejsze wymieszanie dodatku z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja zagęszczająca: guma tara (E417).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy, maltodekstryny).

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie podgrzać mieszankę do temperatury 80°C w celu dokładnego rozpuszczenia i aktywacji dodatku. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Tara posiada wysoką zdolność do pochłaniania wody, w produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Zmniejsza problemy z synerezą. Pozwala uzyskać w produktach jednolitą i gęstą konsystencję. 

Zalecane dozowanie dodatku: to od 1 do 8 gramów na 1 kilogram produktu.

Guma Tara to substancja częściowo rozpuszczalna w zimnej wodzie i całkowicie rozpuszczalna w gorącej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. Guma Tara nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak alkohol. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania sosów. 

Możliwe zastosowanie dodatku:

- ciasta, wyroby piekarnicze, wyroby piekarnicze bezglutenowe (miękka tekstura, dłuższa świeżość produktu, łatwiejsze krojenie)

- desery mleczne (poprawa tekstury, eliminuje wyciek serwatki)

- lody (redukcja formowania kryształków lodu, większa odporność na zmiany temperatury, ogólna poprawa tekstury)

- sosy, dressingi (lepsza konsystencja i lepkość, stabilność emulsji)

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Goma Tara
Numer katalogowy 38692
Kod produktu 50774
Symbol E417
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 700 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości zagęszczające, stabilizujące
Rozpuszczalność w gorącej wodzie
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 1-8 g/kg
Uwagi zapobiega synergii
Forma proszek
Barwa biało-beżowa
Smak neutralny
Kraj pochodzenia Peru
Pozyskiwanie z rośliny Caesalpinia Spinosa

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu
Wartość energetyczna 786 kJ / 188 kcal
Tłuszcz 0.8 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.8 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 2.9 g
Błonnik 86.5 g
Sól 0.02 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.

Szczegóły produktu

Załączniki