
112,44 zł / 100 g
Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz.
Guma tara, to substancja pozyskiwania z nasion drzewa Caesalpinia spinosa, należącego do rodziny roślin strączkowych. Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz. Wykorzystywana jest również do stabilizowania i poprawy tekstury innych wyrobów o płynnej konsystencji.
Guma tara pozwala uniknąć problemów z synerezą, zapobiega rozdzielaniu się płynów w sosach i innych wyrobach. Dobrze sprawdza się zarówno w zimnych jak i gorących produktach, pod warunkiem, że jest aktywowana w zalecanej temperaturze. Podgrzanie do 80°C gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Aby uniknąć tworzenia grudek, zaleca się wcześniejsze wymieszanie dodatku z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu.
Składniki: substancja zagęszczająca: guma tara (E417).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy, maltodekstryny).
Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie podgrzać mieszankę do temperatury 80°C w celu dokładnego rozpuszczenia i aktywacji dodatku. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Tara posiada wysoką zdolność do pochłaniania wody, w produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Zmniejsza problemy z synerezą. Pozwala uzyskać w produktach jednolitą i gęstą konsystencję.
Zalecane dozowanie dodatku: to od 1 do 8 gramów na 1 kilogram produktu.
Guma Tara to substancja częściowo rozpuszczalna w zimnej wodzie i całkowicie rozpuszczalna w gorącej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. Guma Tara nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak alkohol. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania sosów.
- ciasta, wyroby piekarnicze, wyroby piekarnicze bezglutenowe (miękka tekstura, dłuższa świeżość produktu, łatwiejsze krojenie)
- desery mleczne (poprawa tekstury, eliminuje wyciek serwatki)
- lody (redukcja formowania kryształków lodu, większa odporność na zmiany temperatury, ogólna poprawa tekstury)
- sosy, dressingi (lepsza konsystencja i lepkość, stabilność emulsji)
Nazwa handlowa | Goma Tara |
Numer katalogowy | 38692 |
Kod produktu | 50774 |
Symbol | E417 |
Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto | 700 g |
Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości | zagęszczające, stabilizujące |
Rozpuszczalność | w gorącej wodzie |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek do żywności |
Dozowanie | 1-8 g/kg |
Uwagi | zapobiega synergii |
Forma | proszek |
Barwa | biało-beżowa |
Smak | neutralny |
Kraj pochodzenia | Peru |
Pozyskiwanie | z rośliny Caesalpinia Spinosa |
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu | |
Wartość energetyczna | 786 kJ / 188 kcal |
Tłuszcz | 0.8 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.8 g |
Węglowodany | 0.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Białko | 2.9 g |
Błonnik | 86.5 g |
Sól | 0.02 g |
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.
Indeks: FOODCOLOURS84
Indeks: FOODCOLOURS86
Indeks: LOUISFRANCOIS03
Marka: LOUIS FRANCOIS
Naturalna substancja zagęszczająca i żelująca pochodzenia roślinnego - pozyskiwana z czerwonych wodorostów.
Indeks: SOSA73
Marka: Sosa Ingredients
Środek zelujący pochodzenia roślinnego, uzyskiwany w wyniku fermentacji bakteryjnej. Stosowany jako wegański zamiennik żelatyny do roślinnych przepisów. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Sprawdza się do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej.
Indeks: RÓŻNE102(1)
Indeks: SOSA216
Marka: Sosa Ingredients
Wielofunkcyjny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Stosowana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Nie rozpuszcza się w alkoholu i produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.
Indeks: SOSA226
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA266
Marka: Sosa Ingredients
Substancja pochodzenia naturalnego. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji lodów i produktów mlecznych.
Indeks: FOODCOLOURS293
Indeks: SOSA494
Marka: Sosa Ingredients
Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.
Indeks: SOSA225
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: FOODCOLOURS293(1)
Marka: FOOD COLOURS
Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.
Indeks: SOSA498
Marka: Sosa Ingredients
Karboksymetyloceluloza do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające (zależnie od zastosowania). Stosowana do utwardzania masy cukrowej przeznaczonej do modelowania płaskiego i przestrzennego.
Indeks: SOSA506
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Indeks: RÓŻNE102(1)
Indeks: SOSA470
Marka: Sosa Ingredients
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Indeks: CARGIL05
Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz.