![żelatyna wieprzowa w postaci wygodnych do stosowania listków żelatyna wieprzowa w postaci wygodnych do stosowania listków](https://www.cukieteria.pl/24457-large_default/1-kg-zelatyna-w-listkach-silver-ewald-gelatine-zelatyna-wieprzowa-w-formie-arkuszy.jpg)
Indeks: RÓŻNE224
Marka: SEMPRE
1 kg ŻELATYNA WIEPRZOWA SPOŻYWCZA 180 BLOOM 20 MESH w postaci drobnych granulek (produkt konfekcjonowany)
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie drobnych granulek.
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
Żelatyna - to naturalne rozpuszczalne białko żelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu wieprzowego. Żelatyna w listkach to specjalny rodzaj żelatyny, którą wytwarza się w procesie suszenia arkuszy żelatyny, które są następnie przycinane na wymiar. Żelatyna w postaci listków znacznie różni się od żelatyny w proszku - wykazuje znaczną elastyczność i posiada charakterystyczny wzór (uzyskany w procesie produkcyjnym). Żelatyna w listkach - to produkt standaryzowany. Stosowanie listków żelatyny znacznie ułatwia jej dozowanie oraz zapewnia doskonałe rozpuszczanie bez tworzenia grudek. Wykorzystywana jest przede wszystkim do tworzenia cienkich tekstur żelatynowych i powłok oraz jako dodatek do ciast, deserów, galaretek, kremów, sosów, musów itp.
Stosowanie żelatyny w listkach:
umieść listki żelatyny w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia na około 5 minut;
napęczniałą żelatynę wyjmij z wody i delikatnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wchłoniętego płynu;
w produktach przygotowywanych na zimno - odciśniętą żelatynę należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu (stale mieszając); następnie dodać kilka łyżek zimnego produktu do roztworu żelatyny i delikatnie wymieszać; na koniec dodać mieszankę do reszty produktu;
w produktach przygotowywanych na ciepło - odciśniętą żelatynę należy wymieszać bezpośrednio z ciepłym produktem do jej całkowitego rozpuszczenia; nie należy zagotowywać produktu z dodatkiem żelatyny - spowoduje to utratę zdolności żelowania;
produkty przygotowywane z dodatkiem żelatyny należy ostudzić (schłodzić) w lodówce - czas żelowania i tworzenia pożądanej konsystencji produktu różni się w zależności od receptury (przepisu).
Wskazówka - niektóry produkty żelatynowe wyjmowane są z form tuż przed podaniem - za pomocą noża zamoczonego w ciepłej wodzie oddziel brzeg potrawy od formy; zanurz na chwilę formę z produktem w ciepłej wodzie, a następnie umieść produkt na naczyniu do serwowania po przed odwrócenie formy z produktem.
Uwaga! Zawsze dodawaj zimną mieszankę do żelatyny, a nie odwrotnie. Nigdy nie dodawaj żelatyny do wrzącego płynu, ponieważ traci swoją siłę żelowania. Galaretek nie należy zamrażać, po rozmrożeniu tracą swoją gładką konsystencję i stają się kruche.
Wskazówki dotyczące dozowania do 1/2 litra płynu:
galaretki - 6 listków żelatyny
wyroby śmietankowe - 4 listki żelatyny
desery kremowe - 8 listków żelatyny
Składniki: żelatyna wieprzowa w postaci drobnych listków.
Warunki przechowywania: produkt przechowywać w suchym I chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów; produkt dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
GMO - "produkt nie pochodzi i nie jest produkowany z modyfikowanych genetycznie materiałów definiowanych zgodnie z Dyrektywą 2001/18/WE. Produkt nie wymaga oznakowania, jako "GMO" zgodnie z Rozporządzeniami 1829/2003/WE, 1830/2003/WE."
SPECYFIKACJA | |
SIŁA ŻELOWANIA | 170 BLOOM |
PRZEJRZYSTOŚĆ | MAX 50 NTU |
WILGOTNOŚĆ | < 15.0% |
PH | 5.2 |
H2O2 | < 10.0 PPM |
ZAWARTOŚĆ SO2 | < 50.0 PPM |
ARSEN | < 1.0 PPM |
OŁÓW | < 5.0 PPM |
KADM | < 0.5 PPM |
RTĘĆ | < 0.15 PPM |
CHROM | < 10.0 PPM |
MIEDŹ | < 30.0 PPM |
CYNK | < 50.0 PPM |
KLAROWNOŚĆ | < 50.0 FNU |
GRANULACJA | 20 MESH |
OGÓLNA LICZBA BAKTERII | < 1000/1G |
SALMONELLA | NIEOBECNA/25G |
BEZTLENOWE BAKTERIE REDUKUJĄCE SIARCZYNY | < 10/1G |
E. COLI | NIEOBECNA/10G |
Indeks: RÓŻNE224
Marka: SEMPRE
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie drobnych granulek.
Indeks: SOSA309
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: TESTO04
Marka: TESTO
Niewielkich rozmiarów, podręczny termometr do żywności. Posiada klasę wodoszczelności, która pozwala na mycie w zmywarce. Idealnie sprawdzi się do punktowych pomiarów kontrolnych.
Indeks: DECORELIEF13
Marka: Deco Relief
Gama rozpuszczalnych w wodzie barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w płynach i masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia dekoracji wykonywanych z cukru i izomaltu. Doskonale sprawdzają się do tworzenia kolorowych...
Indeks: SEMPRE38
Marka: BARBARA LUIJCKX
Dekoracyjna posypka czekoladowa w formie drobnych wiórków o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie.
Indeks: SOSA281
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA86
Marka: Sosa Ingredients
Naturalna substacja E-417 zagęszczająca do wyrobów cukierniczych.
Indeks: LOUISFRANCOIS05
Marka: LOUIS FRANCOIS
Pektyna przeznaczona przede wszystkim do stosowania podczas produkcji lustrzanych glazur z miąższem owocowym.
Indeks: DAWN96
Marka: Dawn
Sanatine - łatwy w użyciu stabilizator do śmietany o neutralnym smaku - połączenie żelatyny i skrobi. Stabilizator do świeżej śmietany i środek żelujący do deserów i przetworów owocowych.
Indeks: LOUISFRANCOIS27
Marka: LOUIS FRANCOIS
Żelatyna rybna w proszku o mocy żelowania 200 BLOOM.
Indeks: BARIMA157
Marka: DREIDOPPEL
Produkt na bazie cukru i żelatyny o neutralnym smaku - przeznaczony do stabilizowania słodzonej bitej śmietany, kremów cukierniczych oraz tortów i deserów musowych.
Indeks: SOSA309
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA338
Marka: Sosa Ingredients
Przeznaczony do bezpośredniego użycia środek zagęszczający do zimnych i gorących sosów. Dodatek wystarczy dokładnie wymieszać (za pomocą trzepaczki lub miksera) z zagęszczanym sosem.
Indeks: SOSA506
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Indeks: SOSA453
Marka: Sosa Ingredients
Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.
Indeks: FOODCOLOURS303
Marka: FOOD COLOURS
Pektyna przeznaczona przede wszystkim do galaretek, musów, żelków, glazur, dżemów, polew itp.
Indeks: LOUISFRANCOIS07
Marka: LOUIS FRANCOIS
Pektyna przeznaczona przede wszystkim do produkcji przetworów owocowych.
Indeks: BARIMA157(1)
Marka: DREIDOPPEL
Produkt na bazie mielonych wodorostów o neutralnym smaku - przeznaczony do stabilizowania wegańskich kremów i musów. Roślinna alternatywa dla żelatyny.
Indeks: FOODCOLOURS86
Indeks: SEMPRE296(1)
Marka: SEMPRE
Guma tara - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.