op. 500 g Czarna Porzeczka liofilizowana - całe owoce - Elena Liofilizaty

Indeks: ELENA22(1)
123,00 zł (5% VAT)
24,60 zł / 100 g

117,14 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 7 szt.

Opis produktu

Chrupiące owoce liofilizowane:

Liofilizacja to suszenie poprzez wymrażanie wody z zachowaniem większości naturalnych składników odżywczych produktów spożywczych. Jest to sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych bez użycia konserwantów. Owoce suszone za pomocą procesu liofilizacji zachowują większość swoich wartości odżywczych, a także kształt, barwę, smak oraz zapach. Jest to metoda polegająca na zamrażaniu owoców i następnie usuwaniu z nich wody przez sublimację. Dzięki temu owoce nie tracą swoich właściwości odżywczych. Proces ten pozwala na utrzymanie naturalnego kształtu oraz intensywnego smaku i zapachu owoców. Liofilizowane owoce są chrupiące i wyjątkowo smaczne.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: czarne porzeczki całe 100% (kraj pochodzenia: Polska).

Produkt wytwarzany w zakładzie, w którym wykorzystywane są: mleko, jaja, soja, ryby, seler, dwutlenki siarki oraz zboża zawierające gluten.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa Czarna porzeczka liofilizowana
Rodzaj owoce liofilizowane
Frakcja całe owoce
Konsystencja chrupiąca
Smak charakterystyczny
Zapach charakterystyczny
Barwa naturalna
Opakowanie worek foliowy
Masa netto 0.5 kg
Przeznaczenie produkt spożywczy
Zastosowanie do bezpośredniego spożycia
Producent Elena Liofilizaty
Dystrybutor Sempre Group
Kraj przetwarzania Polska
Kraj pochodzenia Polska

Możliwości zastosowania owoców liofilizowanych:

- liofilizowane owoce można spożywać na sucho jako naturalne chrupiące i zdrowe chipsy,

- stosować jako dodatek do musli, herbat, galaretek, ciast, jogurtów, deserów i czego tylko zechcesz,

- owoce liofilizowane można spożywać po odtworzeniu, czyli po ponownym uwodnieniu,

- owoce liofilizowane można stosować do dekoracji tabliczek czekolady, domowych tortów, pierniczków itp.

Ważne! dla zachowania chrupkości owoce liofilizowane należy dodawać do potraw i deserów tuż przed podaniem!

Warunki przechowywania owoców liofilizowanych:

Owoce liofilizowane wykazują silne właściwości higroskopijne, dlatego należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu i chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci. Owoce liofilizowane najlepiej przechowywać w suchych i czystych pomieszczeniach w temperaturze pokojowej. Po każdym użyciu bardzo szczelnie zamknąć opakowanie. Do nabierania i nakładania owoców liofilizowanych używać tylko czystych i suchych przyborów, owoce nabierać zawsze suchymi dłońmi lub stosować rękawiczki jednorazowe. Dopuszcza się delikatne zbrylenia liofilizowanych owoców w opakowaniu. Niewielki stopień zbrylenia może być wynikiem procesu przechowywania i nie świadczy o degradacji produktu.

Przybliżona wartość odżywcza owoców liofilizowanych:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1193 kJ / 286 kcal
Tłuszcz 2.1 g 
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.1 g
Węglowodany 39.0 g
w tym cukry 34.0 g
Błonnik 41.0 g
Białko 7.3 g
Sól 0.03 g

Zalety żywności liofilizowanej:

- długi termin przydatności do spożycia,

- konserwacja żywności bez stosowania szkodliwych dodatków spożywczych,

- naturalny skład produktów,

- zachowanie kształtu, barwy, smaku i aromatu,

- zachowanie większości wartości odżywczych,

- łatwość odtwarzania po przed dodatek wody,

- chrupiąca konsystencja,

- szerokie możliwości wykorzystania.

Nie suchar, a ciekawostka:

Proces liofilizacji, czyli zamrażania i odwadniania produktów spożywczych pierwotnie wykorzystywany był do przygotowywania pełnowartościowych posiłków dla kosmonautów. Liofilizacja to metoda utrwalania żywności, dzięki której produkty spożywcze nie wymagają szczególnych warunków przechowywania, posiadają długi termin przydatności do spożycia oraz są łatwe do transportu i przechowywania.

Szczegóły produktu