TESTO 105 - wodoodporny termometr o mocnej konstrukcji z sondą, umożliwiający precyzyjny pomiar temperatury wewnątrz produktów głęboko mrożonych. Został zaprojektowany specjalnie dla przemysłu spożywczego, umożliwia prowadzenie procesu kontroli żywności, a tym samym zapewnienie jej bezpieczeństwa do spożycia. Posiada ergonomiczny kształt, duży podświetlany wyświetlacz gwarantuje czytelność danych pomiarowych (nawet przy słabym oświetleniu). Wymienne sondy temperatury można w łatwy i szybki sposób załączyć do termometru. Możliwe do zastosowania wymienne końcówki pomiarowe to: standardowa sonda temperatury, długa sonda temperatury lub sonda temperatury do mrożonej żywności (końcówki wymienne nie znajdują się w zestawie, są to możliwości do zastosowania w urządzeniu pomiarowym). Termometr sygnalizuje o przekroczeniu wartości granicznych temperatury za pomocą alarmu dźwiękowego lub optycznego. Termometr posiada również w zestawie futerał z paskiem oraz uchwytem ściennym. Dodatkowo dzięki klasie wodoodporności (IP65) może być myty pod bieżącą wodą. Urządzenie spełnia normy HACCP oraz jest certyfikowany zgodnie z NORMĄ ISO 13485.
Oferta dotyczy TESTO 105 = termometr z sondą do pomiaru produktów mrożonych + futerał z paskiem + uchwyt ścienny + baterie
Zastosowanie TESTO 105 - w zależności od zastosowanej sondy temperatury termometr może mieć zastosowanie w produkcji żywności, przyjęcia żywności do magazynu, pomiaru temperatury produktu mrożonego w chłodniach czy supermarketach.
Miernik posiada wiele zalet, z których najważniejsze to:
-
mocna konstrukcja i ergonomiczny kształt
-
prosta obsługa urządzenia
-
duży i czytelny podświetlany wyświetlacz
-
funkcjonalność (posiada możliwość wymiany sondy temperatury)
-
sygnalizowanie o przekroczeniu wartości granicznych
-
wodoodporność (IP65), co pozwala na mycie urządzenia pod bieżącą wodą
-
zgodność z normami i wytycznymi
-
uniwersalność zastosowania
DANE TECHNICZNE
POMIAR TEMPERATURY NTC |
ZAKRES POMIAROWY |
(-) 50 do (+) 275 °C |
DOKŁADNOŚĆ |
±0,5 °C ((-) 20 do (+) 100 °C)
±1,0 °C ((-) 50 do (-) 20,1 °C)
±1 % mierz. wart. ((+) 100,1 do (+) 275 °C)
|
ROZDZIELCZOŚĆ |
0,1°C |
CZAS REAKCJI (T99) |
t99 = 15 sekund (w mrożonym mięsie ok. 60 sekund) |
OGÓLNE DANE TECHNICZNE |
WAGA |
2210 g (z zaczepem na pasek i bateriami)
162 g (z bateriami)
|
WYMIARY |
148 x 38 x 185 mm (z dołączoną sondą)
148 x 38 x 73 mm (bez sondy)
|
TEMPERATURA PRACY |
(-) 20 do (+) 70°C |
MATERIAŁ OBUDOWY |
tworzywo sztuczne ABS |
KLASA ZABEZPIECZENIA |
IP65 |
KOLOR PRODUKTU |
biały |
DŁUGOŚĆ PRÓBNIKA |
95 mm |
DŁUGOŚĆ KOŃCÓWKI PRÓBNIKA |
30 mm |
ŚREDNICA SONDY |
8 mm |
ŚREDNICA KOŃCÓWKI SONDY |
8 mm |
WŁĄCZ/WYŁĄCZ |
10 minut |
SZYBKOŚĆ POMIARU |
0.5 sekundy |
STANDARDY |
EN 13485 |
TYP BATERII |
bateria guzikowa LR44 |
ŻYWOTNOŚĆ BATERII |
80 h |
WYŚWIETLACZ |
LCD |
ROZMIAR WYŚWIETLACZA |
1-liniowy wyświetlacz |
TEMPERATURA SKŁADOWANIA |
(-) 40 do (+) 70 °C |
ZASTOSOWANIE TESTO 105
Pomiar temperatury towarów przychodzących - temperatura żywności ma kluczowy wpływ na rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, a co za ty m idzie na jakość produktów i zdrowie konsumenta. W celu zagwarantowania najwyższej jakości produktów należy monitorować ich temperaturę oraz kontrolować łańcuch chłodniczy, dbając żeby proces nie został w żaden sposób naruszony. Zarówno technologia pomiaru temperatury na podczerwień oraz wewnątrz produktu są używane do monitowania towarów przychodzących. Pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia. Zarówno temperatura pomiędzy produktem i opakowaniem jak i temperatura wewnątrz produktu powinna zostać zmierzona. W większości przypadków wszystkie dane pomiarowe, takie jak: wartości, data, czy czas pomiaru są zapisywane na formularzu w celu późniejszego skontrolowania.
Pomiar temperatury podczas przechowywania - temperatura żywności ma kluczowy wpływ na rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, a co za tym idzie na jakość produktów i zdrowie konsumenta. W celu zagwarantowania najwyższej jakości produktów należy monitorować ich temperaturę oraz kontrolować łańcuch chłodniczy, dbając żeby proces nie został w żaden sposób naruszony. Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów. Podczas składowania towarów muszą być zapewnione odpowiednie warunki przechowywania. Musi zostać zachowany łańcuch chłodniczy, aby produkty nadawały się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji.
PLIKI DO POBRANIA
KATALOG TESTO 105
KATALOG PRZYRZĄDÓW POMIAROWYCH DO SEKTORA SPOŻYWCZEGO
DEKLARACJA ZGODNOŚCI I
DEKLARACJA ZGODNOŚCI II
INFOGRAFIKA PRODUKTY TESTO I ICH ZASTOSOWANIE