op. 250 ml Ciemnozielony zamsz spożywczy w sprayu - barwnik strukturalny - Bottle Green V26b Food Colours

Indeks: FOODCOLOURS355
Marka:
74,10 zł (8% VAT)
29,64 zł / 100 ml

68,61 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 13 szt.

Opis produktu

Ciemnozielony zamsz spożywczy w sprayu:

Velvet Spray Professional od Food Colours, to seria barwników spożywczych o strukturze zamszu przeznaczonych do dekorowania powierzchni wyrobów cukierniczych. Barwniki wytwarzane są na bazie tłuszczu kakaowego i umieszczane w pojemnikach pod ciśnieniem. Pozwalają na precyzyjne pokrywanie strukturalnymi kolorami powierzchni wyrobów cukierniczych. Zamsze spożywcze w wygodnej formie sprayu doskonale sprawdzą się do pokrywania zmrożonych powierzchni tortów, musów, monoporcji oraz półproduktów stosowanych do dekoracji. Forma barwników pozwala na precyzyjne pokrywanie dekorowanych wyrobów równomierną warstwą koloru.

Przed każdym użyciem barwnik wymaga podgrzania w kąpieli wodnej do temperatury około 40°C. Należy również pamiętać o ich dokładnym wstrząśnięciu przed nałożeniem oraz o spryskiwaniu powierzchni z odpowiedniej odległości. Optymalna odległość spryskiwania od dekorowanej powierzchni to około 25-35 centymetrów. Barwniki są całkowicie bezpieczne do spożycia, należy jednak przestrzegać wytycznych co do ich dozowania. Zamsze spożywcze, to produkty przeznaczone zarówno dla profesjonalistów jak i amatorów oraz pasjonatów cukiernictwa.

Aksamitne barwniki w sprayu o fakturze zamszu przeznaczone są do dekoracji mrożonych kreacji. Dekorowaną powierzchnię należy spryskać równomiernie cienką, jednorodną warstwą. Podczas dekorowania delikatnie naciskać atomizer, aby uniknąć nierównomiernego pokrycia. Spray należy trzymać pionowo, po każdym użyciu dyszę atomizera należy wyczyścić, aby zapobiec zatkaniu dyszy. Udekorowane mrożone desery należy pozostawić do wyschnięcia na około 1 godzinę przed podaniem. W razie potrzeby desery można udekorować dwoma warstwami aksamitu dla osiągnięcia bardziej wyrazistej faktury. Aby uzyskać optymalną wydajność produktu przed użyciem zaleca się podgrzanie opakowania z zamszem w łaźni wodnej w temperaturze nie wyższej niż 40°C.

Główne zastosowanie barwników o strukturze zamszu:

Strukturalne barwniki spożywcze przeznaczone są przede wszystkim do dekoracji tortów i deserów musowych. Barwniki przeznaczone są wyłącznie do nakładania na powierzchnię. Dekorowanie najlepiej prowadzić niedługo przed podaniem. Produkt przeznaczony do dekorowania zmrożonych powierzchni wyrobów cukierniczych.

Możliwości zastosowania:

  • do pokrycia kolorową powłoką zamszową tortów, ciast i monoporcji bazujących na musach śmietanowych i kremach,
  • do stworzenia kolorowej powłoki zamszowej na tortach pokrytych masą cukrową, marcepanem lub czekoladą plastyczną,
  • do uzyskania efektu zamszu na elementach czekoladowych (figury, dekoracje, tabliczki, praliny),
  • do uzyskania efektu zamszu na elementach z marcepanu, masy cukrowej, czekolady plastycznej,
  • do dekoracji schłodzonych powłok: kremów maślanych, mas cukrowych, marcepanu, czekolady,
  • do dekoracji tortów, tortów musowych, ciast, monoporcji, czekolady, czekoladek, pralin itp.

Sposób użycia strukturalnych barwników w sprayu:

  • przed przystąpieniem do dekorowania produkt (tj. tort, mus, dekoracje) należy dokładnie schłodzić,
  • zamsz przed użyciem należy podgrzać w kąpieli wodnej o temperaturze do 40℃,
  • pozostawić barwnik w ciepłej wodzie na około 10-15 minut,
  • przed użyciem butelkę z barwnikiem należy dobrze wstrząsnąć,
  • rozprowadzić jednolitą warstwę produktu na dekorowaną powierzchnię,
  • barwnik rozprowadzać z odległości minimum 25-35 cm od dekorowanej powierzchni,
  • po zakończeniu pracy z produktem odwrócić pojemnik do góry dnem i rozpylić w celu oczyszczenia dyszy,
  • końcówkę sprayu można również zdjąć i wypłukać pod ciepłą wodą,
  • barwników w sprayu używać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
  • rozpylać pod wyciągiem lub stosować kartonową osłonkę,
  • nie rozpylać w pobliżu otwartego ognia (pojemnik pod ciśnieniem),
  • w przypadku niedrożności dyszy, pojemnik należy umieścić do góry dnem w wodzie o temperaturze do 40℃,
  • wyroby po udekorowaniu najlepiej pozostawić do wyschnięcia na około 1 godzinę przed planowanym serwowaniem.

Jaki skład ma zamsz spożywczy?

Składniki: gaz nośny: butan (E943a), propan (E944), izobutan (E943b), tłuszcz kakaowy, barwnik: węglan wapnia (E170), błękit brylantowy FCF (E133), tlenki i wodorotlenki żelaza (E172), emulgator: lecytyna sojowa (E322), przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu (E392).

Alergeny: produkt zawiera soję.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Rodzaj barwnik spożywczy o strukturze zamszu
Kolor butelkowa zieleń
Nazwa handlowa Bottle Green Velvet Spray Professional
Numer katalogowy V26b
Seria produktowa Velvet Spray Professional
Opakowanie aluminiowa puszka pod ciśnieniem z dozownikiem
Masa netto 250 ml
Konsystencja struktura zamszu
Forma spray
Dozowanie do uzyskania zamierzonego efektu
Przeznaczenie do barwienia żywności
Zastosowanie do nanoszenia na powierzchnię wyrobów
Producent Food Colours
Dystrybutor Sempre Group
Kraj produkcji wyprodukowano w Polsce
Produkt nie zawiera związków azowych i bieli tytanowej
Oznaczenia AZO free / bez E171

Warunki przechowywania barwników spożywczych w sprayu:

Strukturalne barwniki spożywcze należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i innych źródeł ciepła. Trzymać z od otwartego ognia oraz innych źródeł zapłonu. Butelka pod ciśnieniem. Maksymalna temperatura użycia i przechowywania nie może przekraczać 50°C. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika oraz szczelnie zamknąć.

Wartość odżywcza barwników spożywczych o strukturze zamszu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 2854 kJ / 682 kcal
Tłuszcz 75.7 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 45.0 g
Węglowodany 0.2 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 0.1 g
Błonnik 0.0 g
Sód 2.7 mg

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Uwaga: grafika jest poglądowa. Rzeczywiste kolory barwników mogą nieznacznie różnić się od wizualizacji ujętej na zdjęciach.

Pojemni pod ciśnieniem. Chronić przed słońcem i nagrzaniem do temperatury powyżej 50℃. Nadmierne podgrzanie może spowodować wybuch. Nie przekłuwać i nie spalać, także po zużyciu. Nie rozpylać nad otwartym płomieniem lub żarzącym się materiałem. Trzymać z dala od źródeł zapłonu. Trzymać z dala od dzieci. Nie wdychać bezpośrednio oparów. Unikać kontaktu z oczami. Nie używać w nadmiernych ilościach. Pojemnik wyrzucić jedynie w przypadku gdy jest całkowicie pusty.

Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).

Uwaga! W upalne dni nie zalecamy zamawiania barwników w pojemnikach pod ciśnieniem do paczkomatu. 

Szczegóły produktu