Seria barwników spożywczych na bazie oleju roślinnego przeznaczonych do łatwego barwienia białej czekolady oraz kremów cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu. Szeroka gama kolorów, precyzyjne dozowanie i łatwe rozprowadzanie w masach to jedne z wielu zalet barwników o konsystencji emulsji. Barwniki na bazie oleju pozwalają na temperowanie czekolady.
WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W >>> SZCZEGÓŁACH PRODUKTU
Składniki: polirycynooleinian poliglicerolu (E476), olej roślinny (rzepakowy), barwnik: błękit brylantowy (E133), koszenila (E120), emulgator: lecytyna sojowa (E322), monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80) (E433), przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu (E392).
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Dozowanie maksymalne - 0.01 g/kg - dekoracje i powłoki za wyjątkiem nadzień.
Warunki przechowywania: barwniki na bazie oleju roślinnego należy przechowywać w temperaturze od 18°C do 25°C; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy dokładnie zamknąć opakowanie; termin przydatności barwników spożywczych to 12 miesięcy od daty produkcji (w zamkniętym fabrycznie opakowaniu).
Sposób użycia: barwniki o konsystencji emulsji należy dokładnie wymieszać przed użyciem (wstrząsnąć buteleczkę); barwniki należy dozować do masy stopniowo (z uwagi na mocne nasycenie kolorów); opakowanie pozwala na łatwe dozowanie kropelkowe.
Barwniki olejowe o konsystencji emulsji pakowane są w plastikowe buteleczki z wygodną nakrętką ułatwiającą dozowanie - poprzez nakrapianie.
Cechy charakterystyczne produktu:
-
konsystencja emulsji pozwalająca na łatwe dozowanie (kropelkowe),
-
mocne nasycenie kolorów,
-
wysoka wydajność,
-
duża siła krycia,
-
łatwość mieszania z masą,
-
szeroka gama kolorystyczna.
Zastosowanie:
-
biała czekolada,
-
masło kakaowe,
-
krem maślany,
-
masy cukiernicze o wysokiej zawartości tłuszczu,
-
tynk do tortu na bazie czekolady lub masła,
-
kremy cukiernicze o wysokiej zawartości tłuszczu,
-
nadzienia o wysokiej zawartości tłuszczu.