Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
COLORANT LAQUE - to gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się silną koncentracją substancji barwiącej. Wysoka koncentracja barwnika pozwala na mniejsze dozowanie, dzięki czemu barwniki doskonale sprawdzają się do barwienia - czekolady, masła kakaowego, śmietany i innych tłustych mas cukierniczych. Barwniki dobrze łączą się z gęstymi masami o wysokiej zawartości tłuszczu. Rozpuszczalne w tłuszczu barwniki spożywcze należy dodawać bezpośrednio do barwionej masy. Barwniki można również mieszać z płynnym tłuszczem roślinnym i nakładać przy użyciu pistoletu do czekolady. Nośnikiem dla barwników jest "lakier aluminiowy".
Zastosowanie - do barwienia:
czekolady,
masła kakaowego,
polew na bazie czekolady,
tłustych mas cukierniczych,
kremów i nadzień,
powierzchni czekolady,
do nanoszenia za pomocą pistoletu (po uprzednim połączeniu z płynnym tłuszczem).
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
SKŁADNIKI
TARTRAZYNA (E102), BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF (E133)
NUMER KATALOGOWY
CH643
NAZWA HANDLOWA
LIPOSOLUBLE VERT LACQUER DYE
OPAKOWANIE
SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ
MASA NETTO
100 GRAMÓW
DOZOWANIE
ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI NOŻA
RODZAJ
SKONCENTROWANY BARWNIK SPOZYWCZY W PROSZKU
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W TŁUSZCZU
KOLOR
ZIELONY
SERIA PRODUKTOWA
COLORANT LAQUE
ZAWARTOŚĆ CZYSTEGO BARWNIKA
14.5-19.5%
ZAWARTOŚĆ ALUMINIUM
MAX. 23.6%
NOŚNIK DLA SUBSTANCJI BARWIĄCEJ
LAKIER ALUMINIOWY
FORMA
PROSZEK
PRODUCENT
DECO RELIEF
Zasady dozowania:
barwniki można dodawać bezpośrednio do masy,
barwniki można mieszać z płynnym tłuszczem i nanosić za pomocą pistoletu na powierzchnię czekolady.
MAKSYMALNE DOZOWANIE
wyroby cukiernicze (05.02)
290 mg/kg
dekoracje i powłoki
1250 mg/kg
pieczywo
niedozwolone
Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie); składować w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania barwników używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Produkt zgodny z:
Rozporządzenie (UE) nr. 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku.
Rozporządzenie (UE) nr. 231/2012 z dnia 09 marca 2012 roku.
Rozporządzenie (UE) nr 380/2012 z dnia 03 maja 2012 roku.
Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.
Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Rozpuszczalny w wodzie barwnik charakteryzujący się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Przeznaczony wyłącznie do barwienia elementów dekoracyjnych mających kontakt z żywnością - barwnik nie jest przeznaczony do spożycia!
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.