Naturalny barwnik w postaci liofilizowanego proszku z buraka!

Naturalny barwnik spożywczy w proszku w formie liofilizowanego soku z buraka. Produkt z serii Taste Colour, który został opracowany z celu zapewnienia naturalnej barwy oraz smaku w różnorodnych przepisach kulinarnych. Naturalny ekstrakt z buraka pozwala uzyskać charakterystyczną różową lub fioletową barwę w produktach. Intensywność koloru zależy od ilości dodanego barwnika. Produkt po za barwą wprowadza do produktu również charakterystyczny smak i aromat warzywa. Dozowanie barwnika należy prowadzić ostrożnie i stopniowo sprawdzając nie tylko intensywność zabarwienia ale również wpływ dodatku na smak produktu. Naturalny barwnik pozyskiwany z buraka dozuje się na zasadzie quantum satis czyli według uznania, aż do uzyskania zamierzonego efektu technologicznego. Barwnik dodaje się bezpośrednio do produktu. Naturalny ekstrakt w proszku pozwala cieszyć się skoncentrowanym smakiem i żywym kolorem buraków o każdej porze roku!

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Składniki: sok z buraka (55%), maltodekstryna.
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów, mleka, nasion sezamu, selera, gorczycy i siarczynów.

Nazwa handlowa |
Remolatxa |
Numer katalogowy |
49571 |
Rodzaj |
naturalny ekstrakt z buraka w proszku |
Forma |
liofilizowany sok z buraka |
Konsystencja |
proszek |
Barwa |
różowa, fioletowa, charakterystyczna |
Smak |
buraka, charakterystyczny |
Aromat |
buraka, charakterystyczny |
Przeznaczenie |
dodatek do żywności |
Zastosowanie |
dodatek barwiący, smakowy i aromatyczny |
Opakowanie |
plastikowy słoik z nakrętką |
Masa netto |
300 g |
Seria produktowa |
Taste Colour |
Dozowanie |
quantum satis |
Producent |
Sosa Ingredients |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Pochodzenie produktu |
Szwajcaria |


Możliwości zastosowania i sposób użycia barwnika:

Naturalny barwnik w postaci liofilizowanego soku z buraka dodaje się bezpośrednio do produktu. Dozowanie należy prowadzić ostrożnie i stopniowo. Po każdej dawce barwnika dokładnie wymieszać go z produktem, a następnie sprawdzić intensywność zabarwienia oraz wpływ dodatku na smak produktu końcowego. Ekstrakt z buraka doskonale sprawdzi się jako dodatek nadający barwę, smak i aromat do: zup, sosów, gotowych dań, pikantnych nadzień, wyrobów piekarniczych. Barwnik można stosować również w cukiernictwie.

Warunki przechowywania naturalnych barwników spożywczych:

Warunki przechowywania: naturalne barwniki spożywcze należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć opakowanie produktu. Do dozowania używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Produkt najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.


