op. 50 g INTENSE VIOLET ROUGE INT92 DECO RELIEF rozpuszczalny w wodzie barwnik spożywczy w proszku - fioletowy
Gama rozpuszczalnych w wodzie barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w płynach i masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia dekoracji wykonywanych z cukru i izomaltu. Doskonale sprawdzają się do tworzenia kolorowych francuskich makaroników.
Opis produktu
LES INTENSES - to gama rozpuszczalnych w wodzie barwników spożywczych charakteryzujących się silną koncentracją substancji barwiącej. Wysoka koncentracja barwnika pozwala na mniejsze dozowanie, dzięki czemu barwniki doskonale sprawdzają się do barwienia - izomaltu, makaroników, kremów do eklerów i musów. Barwniki nie nadają się do barwienia produktów takich, jak czekolada lub masło kakaowe (do barwienia czekolady przeznaczone są barwniki rozpuszczalne w tłuszczu). Intensywne barwniki w proszku przeznaczone są przede wszystkim do tworzenia dekoracyjnych elementów wykonywanych z cukru i izomaltu.
![]()
Zastosowanie:
-
do barwienia elementów dekoracyjnych wykonywanych z cukru i izomaltu,
-
do barwienia francuskich makaroników,
-
do barwienia kremów do nadziewania (eklerów, makaroników),
-
do barwienia ciast i ciasteczek,
-
do barwienia musów,
-
do barwienia płynów.
![]()
Nie stosować do:
-
czekolady,
-
masła kakaowego,
-
polew na bazie czekolady,
-
tłustych mas cukierniczych.
![]()
![]()
| CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
| SKŁADNIKI | AZORUBINA (E122), INDYGOTYNA (E132), CHLOREK SODU |
| NUMER KATALOGOWY | INT92 |
| NAZWA HANDLOWA | VIOLET ROUGE |
| OPAKOWANIE | SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ |
| MASA NETTO | 50 GRAMÓW |
| DOZOWANIE | ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI NOŻA |
| RODZAJ | SKONCENTROWANY BARWNIK SPOZYWCZY W PROSZKU |
| ROZPUSZCZALNOŚĆ | W WODZIE / ALKOHOLU / GLICERYNIE / SYROPIE CUKROWYM / SORBITOLU |
| KOLOR | FIOLETOWY |
| SERIA PRODUKTOWA | LES INTENSES |
| ZAWARTOŚĆ CZYSTEGO BARWNIKA | 29-32% |
| FORMA | PROSZEK |
| PRODUCENT | DECO RELIEF |
![]()
![]()
Zasady dozowania:
-
zaleca się uprzednie rozrobienie barwnika w wodzie,
-
barwniki można dodawać również bezpośrednio do masy,
-
wysoka koncentracja barwnika - końcówka noża wystarcza do zabarwienia 1 litra masy.
![]()
![]()
| MAKSYMALNE DOZOWANIE | |
| wyroby cukiernicze (05.02) | 200 mg/kg |
| dekoracje i powłoki | 1610 mg/kg |
| pieczywo | 200 mg/kg |
![]()
![]()
Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie); składować w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania barwników używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.
![]()
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
![]()
Produkt zgodny z:
Rozporządzenie (UE) nr. 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku.
Rozporządzenie (UE) nr. 231/2012 z dnia 09 marca 2012 roku.
![]()
![]()
Szczegóły produktu