FINEST BELGIAN CHOCOLATE WHITE VELVET - to intensywnie mleczna i bardzo kremowa biała czekolada wytwarzana z mieszanki wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z trzech różnych krajów - Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Ekwador - dla uzyskania idealnie harmonijnego, bogatego smaku. Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy wysokiej zawartości kakao pozyskiwanego z najlepszych ziaren. Charakteryzuje się umiarkowanie słodkim, lekkim smakiem z mocno wyczuwalnymi nutami mleka. Kremowa konsystencja oraz umiarkowana płynność czekolady sprawia, że doskonale sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach - do formowania, oblewania, polewania, nadawania smaku oraz wielu innych. Dodatkowo lekki i przyjemny smak czekolady doskonale łączy się z różnorodnymi składnikami i aromatami. VELVET - to biała belgijska czekolada o minimalnej zawartości kakao 32.0% (czyste masło kakaowe).

Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; z ziarna kakaowego z upraw w Afryce Zachodniej; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); czekolada biała (masa kakaowa minimum 32%).

KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO (MASŁO KAKAOWE) |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
32.0% |
22.3% |
40.9% |

Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.

APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie (aerograf), nadawanie smaku
|
grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, talarki czekoladowe, trufle
|
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
glazury, musy, sosy, krem bawarski, krem cremeux, krem angielski, krem twarogowy, nadawanie smaku
|
LODY I SORBETY
|
lody amerykańskie, tradycyjne lody włoskie, lody włoskie
|


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2465/589 kJ/kcal |
Tłuszcz |
40.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
24.0 g |
Węglowodany |
51.0 g |
w tym cukry |
51.0 g |
Białko |
6.1 g |
Sól |
0.22 g |


TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |


PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z FINEST BELGIAN CHOCOLATE VELVET:

MAKARONIKI Z BIAŁEJ CZEKOLADY
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
CREMEUX Z BIAŁEJ CZEKOLADY
KREM CUKIERNICZY Z BIAŁEJ CZEKOLADY
GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY


