Złoto jadalne Gold Chef to wysokiej jakości produkt (wytwarzany we Włoszech), wykonany z 23-karatowego złota (pochodzącego z odpowiedzialnych źródeł). Złoto jadalne to produkt obojętny biologicznie, nie posiada smaku, a jego struktura nie jest wyczuwalna dla podniebienia. Produkowane jest w fabryce Giusto Manetti Battiloro zlokalizowanej we Florencji (Włochy).
Listki złota idealnie sprawdzają się do dekorowania większych powierzchni o jednakowej wysokości (ciasta, risotto). Przeznaczone do nakładania w całości lub do krojenia na kawałki. Doskonale pasują do delikatnych wypieków i uzupełniają kreacje wielkich szefów kuchni (dania główne, przystawki, dodatki, ciasta, napoje i desery).
Produkty Gold Chef to bezpieczny dodatek spożywczy zgodny ze wszystkimi przepisami prawa i przepisami sanitarnymi. Wytwarzane z kontrolowanych, certyfikowanych i odpowiedzialnych surowców - cały proces podlega 10 odrębnym etapom kontroli i przebiega w pełnej zgodności z Rozporządzeniami Unii Europejskiej 1333/2008 i 231/2012. Złoto produkowane jest bez zastosowania miedzi - co gwarantuje doskonałą jakość produktu.
Jadalne wyroby ze złota służą do kreatywnego ozdabiania żywności. Tradycyjnie wykorzystywano je do ciast, czekoladek, deserów, galaretek i lodów. Stosowane są również przez szefów kuchni do rozświetlania przystawek, przekąsek, dań rybnych i mięsnych, a także sushi. Coraz większą popularnością cieszy się również przygotowywanie wyjątkowych koktajli z dodatkiem złota, a także stosowanie go do dekoracji kieliszków szampana i szlachetnych alkoholi.
Podczas dekorowania wyrobów złotem jadalnym ważna jest uważność, kreatywność i chęć eksperymentowania - wynik jest niezawodnie zaskakujący. Wystarczy odrobina proszku, szczypta okruchów lub jeden listek, aby wzbogacić każde danie (złota można używać do wszystkich rodzajów wyrobów - od przystawek po desery i piękne kieliszki szampana).
Dozowanie złota zależy od rodzaju potrawy, rodzaju zastosowania i liczby osób, dla których przygotowywane są produkty - orientacyjnie - 70 mg złota wystarczy do udekorowania 5-7 porcji, 125 mg na 8-10 porcji, 1 g na 70-90 porcji. Wybór rodzaju jadalnego słota lub srebra do łączenia z potrawą zależy od przepisu, inspiracji szefa kuchni i przygotowywanej receptury. Okruchy nadają się szczególnie do ozdabiania likierów i alkoholi, złoty spray przeznaczony jest do dekorowania dań i deserów tuż przed podaniem. Jadalne płatki złota nadają się do pokrywania jednorodnych powierzchni.
FOGLIA ORO ALIMENTARE 80 X 80 MM 25 FOGLIE - ZŁOTO JADALNE W POSTACI LISTKÓW O WYMIARACH 80 X 80 MILIMETRÓW - 25 SZTUK W ELEGANCKIM OPAKOWANIU
Opakowanie: płatki złota umieszczane są na bibułce i zapakowane w książeczkę umieszczoną w eleganckim opakowaniu - płatki złota pozwalają na udekorowanie od 25 do 100 porcji; w celu oddzielenia płatków złota od bibułki zaleca się użycie małego noża kuchennego; do dekoracji zalecane jest stosowanie pęsety lub małego noża kuchennego.
Składniki: barwnik: złoto jadalne (E175) - wykonane z odpowiedzialnie pozyskiwanego 23-karatowego złota; nie zawiera alergenów (brak dodatku substancji pomocniczych i/lub materiałów pochodzenia zwierzęcego); certyfikowany do gotowania koszernego; wyprodukowano zgodnie ze standardami żywności GMP (Good Manufacturing Practice).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła i wilgoci.