Klasyczna biała czekolada - wytwarzana z mieszanki wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z trzech różnych krajów - Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Ekwador - dla uzyskania idealnie harmonijnego, bogatego smaku. Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy wysokiej zawartości kakao pozyskiwanego z najlepszych ziaren. Charakteryzuje się zrównoważonym smakiem z dominującymi nutami mleka i wanilii. Kremowa i gęsta konsystencja oraz niska płynność czekolady sprawia, że doskonale sprawdza się do ganache, musów, kremów oraz modelowania większych figurek czekoladowych. Dodatkowo jej delikatny i bardzo przyjemny smak doskonale łączy się z różnorodnymi składnikami i aromatami. Receptura numer CW2 - to biała belgijska czekolada o minimalnej zawartości kakao 25.9% (czyste masło kakaowe).
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); kuwertura czekoladowa (25.9% minimalna zawartość kakao).
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO (MASŁO KAKAOWE) |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
25.9% |
23.7% |
33.9% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
formowanie dużych pustych figurek (>30 cm), szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku |
grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, talarki czekoladowe, trufle
|
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
glazury, musy, sosy, nadawanie smaku |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2338/559 kJ/kcal |
Tłuszcz |
34.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
20.0 g |
Węglowodany |
57.0 g |
w tym cukry |
57.0 g |
Białko |
6.2 g |
Sól |
0.22 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z FINEST BELGIAN CHOCOLATE RECIPE N°CW2:
CYTRYNOWY DESER PANNA COTTA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
CIASTO MIGDAŁOWO-MAKOWE
KROPLA ROSY Z LODÓW WŁOSKICH