Indeks: EUROVANILLE02
Marka: EUROVANILLE
100g PERŁY WANILIOWE BOURBON nasiona wanilii Bourbon Eurovanille
278,00 zł / 100 g
Organiczne laski wanilii zapakowane w wygodną szklaną tubkę z korkiem - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru.
Elegancka i wygodna szklana tubka zawiera dwie laski organicznej wanilii Bourbon. Laski waniliowe od Eurovanille charakteryzują się intensywną czarną barwą, są błyszczące i sprężyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek aromatyczny do przetworów na bazie mleka - jogurtów, lodów, kremów itp. Nadają produktom wyjątkowy waniliowy smak z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.
Składniki: 100 % organiczne laski wanilii Bourbon.
Warunki przechowywania: laski wanilii należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC BOURBON VANILLA PODS:
organiczne laski wanilii Bourbon
gatunek - Vanilla Planifolia
pochodzenie strąków - Madagaskar
wysokiej jakości laski czarnej wanilii - zbierane ręcznie
intensywna czarno-brązowa barwa
oleiste, błyszczące, sprężyste, elastyczne
intensywny, naturalny smak i aromat
profil sensoryczny z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi
długość strąków - około 16-17 cm
wilgotność strąków - około 30-40%
zapakowane w szklaną tubkę (probówkę) z korkiem - 2 sztuki
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
PRODUKT EUROVANILLE | APLIKACJE - ZASTOSOWANIE | REKOMENDOWANE DOZOWANIE |
LASKI WANILII BOURBON (VANILLA PODS) | JOGURT, LODY, KREMY, GANACHE, | WEDŁUG UZNANIA |
KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.
Indeks: EUROVANILLE02
Marka: EUROVANILLE
Indeks: EUROVANILLE07
Marka: EUROVANILLE
Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.
Indeks: EUROVANILLE10
Marka: EUROVANILLE
Indeks: EUROVANILLE12
Marka: EUROVANILLE
Ekstrakt waniliowy o gęstej konsystencji wytwarzany ze strąków trzech rodzajów wanilii. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur podczas gotowania i obróbki termicznej produktów.
Indeks: SILIKOMART597
Marka: SILIKOMART
Forma silikonowa inspirowana górskimi szczytami do tworzenia wyjątkowych ciast i tortów. Przestrzenna forma zapewnia doskonałe odwzorowanie kształtu i pobudza kreatywność.
Indeks: DEKORPOL1071
Marka: DEKORPOL
Mini beziki w kolorze naturalnej bieli - idealny sposób na szybką i efektowną dekorację wyrobów cukierniczych. Doskonałe do ozdabiania tortów i wypieków z kremami.
Indeks: BIRKMANN219
Marka: BIRKMANN
Papierowe patyczki do lizaków - wzór w białe i żółte paski. Idealne do klasycznych lizaków, lizaków z izomaltu, czekolady i lizaków z ciasta (cake pop).
Indeks: CALLEBAUT05
Marka: CALLEBAUT
Najlepsza mleczna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i karmelu. Idealna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.