Gorąca czekolada do picia w proszku. Produkt do gastronomii.

Gorąca czekolada, która zachwyca!
Idealnie gęsta i intensywnie czekoladowa.
Naturalny smak o zrównoważonej słodyczy.
Aksamitna i kremowa konsystencja.
Przygotowana z naturalnych składników.
Odpowiednia dla wegan.
Nie zawiera glutenu.
Łatwa w przygotowaniu.
Smak, który pokochasz!

Baza do sporządzania gorącej czekolady do picia w mieszalniku, czyli czekoladziarce. Czekolada Saskia to produkt rzemieślniczy, który przygotowano na bazie produktów pochodzenia naturalnego. Czekolada nie zawiera sztucznych dodatków, takich jak aromaty, sztuczne substancje zagęszczające czy konserwanty. Czekolada w proszku nie zawiera glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu jest produktem przyjaznym dla wegan. Pozwala na przygotowanie wegańskiej gorącej czekolady! Czekolada w proszku zawiera 32% wysokogatunkowego kakao. Receptura została starannie opracowana przez wykwalifikowanych technologów w oparciu o sensoryczne testy wewnętrzne oraz konsumenckie.
Czekolada w proszku pakowana jest w wygodne opakowanie z zamknięciem strunowym, które pozwala na bezpieczne przechowywanie produktu po otwarciu. Rozmiar opakowania uwzględnia łatwość dozowania i przechowywania, bez konieczności przesypywania produktu do dodatkowych pojemników czy puszek.
Naturalna baza do sporządzania gorącej czekolady doskonale nadaje się do stosowania w czekoladziarkach i mieszalnikach czekolady wszelkiego typu. Czekolada jest dedykowana do zastosowań profesjonalnych w miejscach o dużym przywiązaniu do jakości serwowanych produktów. Czekolada jest produktem polskim pochodzącym z niewielkiej rzemieślniczej mieszalni czekolady. Idealnie sprawdzi się do serwowania prosto z mieszalnika w kawiarniach, restauracjach, hotelach, sezonowych punktach gastronomicznych oraz w cateringu podczas obsługi eventów.

Czekolada wegańska i bezglutenowa!

Czekolada Saskia składa się w 100% z naturalnych składników. Nie zawiera sztucznych dodatków, w tym barwników czy aromatów. Wszystkie składniki są w pełni naturalnego pochodzenia. Ponadto Czekolada w proszku Saskia jest produktem wegańskim i bezglutenowym, pozwala na tworzenie bezpiecznych przepisów. Jej składniki zostały starannie wyselekcjonowane tak, aby zaoferować produkt najwyższej jakości dla najbardziej wymagających odbiorców.

Prosty sposób przygotowania czekolady do picia.

Proces przygotowywania czekolady jest bardzo prosty. Ma zminimalizować ryzyko popełnienia błędu w przygotowaniu w kawiarni czy restauracji. Najlepiej przygotować w mieszalniku czekolady, czyli tak zwanej czekoladziarce.
Do 1 litra mleka o 3.2% zawartości tłuszczu należy wsypać 180 gram czekolady i rozmieszać rózgą cukierniczą. Do rozrobienia proszku czekoladowego w mleku najlepiej używać miarki, która ułatwi odmierzenie mleka oraz przelanie czekolady do mieszalnika. Proszek czekoladowy rozrobiony w mleku przelewamy do mieszalnika czekolady. Mieszając w urządzeniu, podgrzewać do temperatury około 85°C. Po zgęstnieniu zmniejszyć temperaturę do 65-70°C i serwować. Czekolada powinna być wówczas odpowiednio gęsta, słodka i aromatyczna. Jeśli jest rzadka, może to oznaczać, że nie była wystarczająco podgrzana. Należy unikać gotowania czekolady.
Zalecane dozowanie - 180 g czekolady w proszku na 1 l mleka - daje napój czekoladowy o gęstej i kremowej konsystencji. Zależnie od preferencji dotyczących intensywności smaku i gęstości napoju czekoladowego dozowanie można zmniejszyć do 150 g czekolady w proszku na 1 litr mleka. W celu przygotowania delikatnego napoju czekoladowego zalecane jest zmniejszenie dozowania do 120 gramów czekolady w proszku na 1 lit mleka. Dodatkowo, gorąca czekolada do picia jest łatwa do rozcieńczania. Mleko łatwo miesza się z gotową czekoladą bez rozwarstwiania czy tworzenia grudek i wykwitów tłuszczu.

Czekoladę można również przygotować za pomocą dyszy w ekspresie ciśnieniowym.

W tym celu należy wsypać około 35 gramów czekolady do 200 ml mleka. Całość wymieszać i podgrzewać dyszą, unikając spieniania mleka. Po kilkunastu sekundach czekolada powinna zacząć gęstnieć. Gdy osiągnie odpowiednią gęstość należy przelać ją do filiżanki i serwować. Dozowanie proszku czekoladowego można zmniejszyć lub zwiększyć zależnie od preferencji dotyczących intensywności smaku oraz gęstości gorącej czekolady do picia. Czekolada w proszku to produkt wegański, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Pozwala na przygotowanie wegańskiej gorącej czekolady z użyciem roślinnych alternatyw dla mleka. Proces przygotowania czekolady na bazie napojów roślinnych przebiega tak samo jak przy użyciu mleka krowiego.

Gorącą czekoladą możesz rozkoszować się również w domowym zaciszu!

Żeby przygotować aksamitną czekoladę do picia, wystarczy połączyć czekoladę w proszku z ulubionym mlekiem i podgrzać w garnuszku. Stale mieszając do momentu zgęstnienia napoju i uzyskania aksamitnej, kremowej konsystencji. Proporcje do sporządzenia domowej gorącej czekolady do picia. Do przygotowania domowej gorącej czekolady zastosuj proporcje około 35 gramów czekolady w proszku na 200 mililitrów mleka. Wskazówka! Do przygotowania czekolady lepiej zastosować większe proporcje proszku w stosunku do mleka. Gotową czekoladę do picia w łatwy sposób rozcieńczysz i dostosujesz do swoich preferencji. Wystarczy że dodasz mleka i wymieszasz dla ujednolicenia konsystencji.

Najlepsza czekolada do czekoladziarek i mieszalników czekolady.

Instrukcja przygotowania w czekoladziarce: 180 gramów czekolady w proszku wymieszaj z 1 litrem mleka (zalecane mleko krowie o 3.2% zawartości tłuszczu) - do tego celu użyj miarki kuchennej i rózgi cukierniczej. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i wlej do mieszalnika czekolady. Podgrzej czekoladę w mieszalniku do 85°C i odczekaj około 30 minut, do momentu zgęstnienia i nabrania aksamitnej konsystencji napoju. Czekoladę serwuj nieco ostudzoną najlepiej w temperaturze około 60°C. Ilość czekolady w proszku możesz zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego jaki rodzaj gorącej czekolady chcesz serwować w swoim lokalu. Dodatkowo mleko krowie możesz zastąpić roślinnymi alternatywami. Pamiętaj jednak, że smak wybranego napoju roślinnego w znacznym stopniu wpłynie na smak gotowego napoju.

Czysty skład wegańskiej czekolady do picia:

Składniki: cukier, kakao w proszku, skrobia z manioku, sól.
Zawartość kakao minimum 32%.
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, soi, migdałów i orzechów.

Zalecane dozowanie czekolady w proszku:

Zalecane dozowanie czekolady do stosowania w mieszalniku zależnie od stopnia gęstości: |
Bardzo gęsta konsystencja |
200 g czekolady w proszku / 1 litr mleka |
Gęsta konsystencja |
180 g czekolady w proszku / 1 litr mleka |
Konsystencja kremowego napoju |
150 g czekolady w proszku / 1 litr mleka |
Konsystencja napoju |
120 g czekolady w proszku / 1 litr mleka |
Konsystencja zbliżona do kakao |
100 g czekolady w proszku / 1 litr mleka |


Szczegóły produktu i informacje dodatkowe:

Rodzaj |
czekolada w proszku |
Nazwa handlowa |
Czekolada na gorąco w proszku do kawiarni i restauracji |
Masa netto |
1.0 kg - 1000 g |
Opakowanie |
worek z zamknięciem strunowym |
Forma |
proszek do rozrobienia w mleku |
Smak |
intensywny, czekoladowy, słodki, przyjemny |
Zawartość kakao |
32% |
Przeznaczenie |
do użytku profesjonalnego i na użytek domowy |
Zastosowanie |
do sporządzania gorącej czekolady do picia |
Zalecane dozowanie |
180 g czekolady / 1 litr mleka |
Sposób przygotowania |
w mieszalniku, czekoladziarce, ekspresie lub bezpośrednio po wymieszaniu z gorącym mlekiem |
Produkt |
wegański, bezglutenowy |
Temperatura przygotowania |
85°C |
Temperatura serwowania |
60-70°C |
Producent |
Saskia |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowano w Polsce |


Wartość odżywcza czekolady w proszku:

Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
1540 kJ / 368.5 kcal |
Tłuszcz |
6.9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
4.2 g |
Węglowodany |
70.6 g |
w tym cukry |
59.6 g |
Białko |
6.0 g |
Sól |
0.15 g |



