Integratory do lodów to grupa dodatków pozwalających na polepszenie struktury lodów - dodawane są do mieszanki (mlecznej lub owocowej) w celu zwiększenia smarowności, nadania kremowej konsystencji oraz zapewnienia doskonałej trwałości lodów. Stabilizatory służą do poprawy wydajności lodów w połączeniu z bazami (zarówno do lodów mlecznych jak i sorbetów owocowych). Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
INTEGRA FIBRE - to półprodukt w postaci proszku zawierający błonnik roślinny oraz fruktozę krystaliczną - przeznaczony do sporządzania mieszanek bazowych do lodów. Dodatek integratora do mieszanki bazowej wpływa korzystnie na stabilność lodów - spowalnia proces topnienia, zapewnia większą odporność na wahania temperatury oraz zapobiega powstawaniu kryształków lodu. Lody z dodatkiem błonnika roślinnego charakteryzują się plastyczną i smarowną konsystencją (nawet podczas przechowywania w bardzo niskich temperaturach). Integrator przeznaczony do stosowania w procesie na zimno lub na gorąco - jako dodatek do mieszanki bazowej w ilości 15-20 gramów na litr.
Katalogowy opis produktu:
-
integrator na bazie włókien roślinnych bez cukru, tłuszczów i pochodnych mleka;
-
podnosi plastyczność i stabilność lodów;
-
spowalnia topnienie;
-
zapobiega powstawaniu kryształków lodu;
-
wskazany do produkcji sorbetów owocowych;
-
do wzbogacania lodów na bazie mlecznej.
Składniki: błonnik roślinny, fruktoza; może zawierać śladowe ilości soi oraz jej pochodnych; wyprodukowano w zakładzie, w którym używa się mleka i jego pochodnych, jaj, soi i orzechów.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA GORĄCO) |
15-20 g/l WODY |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1280/306 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.2 g |
Węglowodany |
53.0 g |
w tym cukry |
53.0 g |
Białko |
0.0 g |
Błonnik |
45.0 g |
Sól |
0.3 g |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.