Żelatyna - to naturalne rozpuszczalne białko żelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu wieprzowego. Żelatyna w listkach to specjalny rodzaj żelatyny, którą wytwarza się w procesie suszenia arkuszy żelatyny, które są następnie przycinane na wymiar. Żelatyna w postaci listków znacznie różni się od żelatyny w proszku - wykazuje znaczną elastyczność i posiada charakterystyczny wzór (uzyskany w procesie produkcyjnym). Żelatyna w listkach - to produkt standaryzowany. Stosowanie listków żelatyny znacznie ułatwia jej dozowanie oraz zapewnia doskonałe rozpuszczanie bez tworzenia grudek. Wykorzystywana jest przede wszystkim do tworzenia cienkich tekstur żelatynowych i powłok oraz jako dodatek do ciast, deserów, galaretek, kremów, sosów, musów itp.
Stosowanie żelatyny w listkach:
umieść listki żelatyny w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia na około 5 minut;
napęczniałą żelatynę wyjmij z wody i delikatnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wchłoniętego płynu;
w produktach przygotowywanych na zimno - odciśniętą żelatynę należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu (stale mieszając); następnie dodać kilka łyżek zimnego produktu do roztworu żelatyny i delikatnie wymieszać; na koniec dodać mieszankę do reszty produktu;
w produktach przygotowywanych na ciepło - odciśniętą żelatynę należy wymieszać bezpośrednio z ciepłym produktem do jej całkowitego rozpuszczenia; nie należy zagotowywać produktu z dodatkiem żelatyny - spowoduje to utratę zdolności żelowania;
produkty przygotowywane z dodatkiem żelatyny należy ostudzić (schłodzić) w lodówce - czas żelowania i tworzenia pożądanej konsystencji produktu różni się w zależności od receptury (przepisu).
Wskazówka - niektóry produkty żelatynowe wyjmowane są z form tuż przed podaniem - za pomocą noża zamoczonego w ciepłej wodzie oddziel brzeg potrawy od formy; zanurz na chwilę formę z produktem w ciepłej wodzie, a następnie umieść produkt na naczyniu do serwowania po przed odwrócenie formy z produktem.
Uwaga! Zawsze dodawaj zimną mieszankę do żelatyny, a nie odwrotnie. Nigdy nie dodawaj żelatyny do wrzącego płynu, ponieważ traci swoją siłę żelowania. Galaretek nie należy zamrażać, po rozmrożeniu tracą swoją gładką konsystencję i stają się kruche.
Wskazówki dotyczące dozowania do 1/2 litra płynu:
galaretki - 6 listków żelatyny
wyroby śmietankowe - 4 listki żelatyny
desery kremowe - 8 listków żelatyny
Składniki: żelatyna wieprzowa w postaci drobnych listków.
Warunki przechowywania: produkt przechowywać w suchym I chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów; produkt dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
GMO - "produkt nie pochodzi i nie jest produkowany z modyfikowanych genetycznie materiałów definiowanych zgodnie z Dyrektywą 2001/18/WE. Produkt nie wymaga oznakowania, jako "GMO" zgodnie z Rozporządzeniami 1829/2003/WE, 1830/2003/WE."
SPECYFIKACJA
SIŁA ŻELOWANIA
170 BLOOM
PRZEJRZYSTOŚĆ
MAX 50 NTU
WILGOTNOŚĆ
< 15.0%
PH
5.2
H2O2
< 10.0 PPM
ZAWARTOŚĆ SO2
< 50.0 PPM
ARSEN
< 1.0 PPM
OŁÓW
< 5.0 PPM
KADM
< 0.5 PPM
RTĘĆ
< 0.15 PPM
CHROM
< 10.0 PPM
MIEDŹ
< 30.0 PPM
CYNK
< 50.0 PPM
KLAROWNOŚĆ
< 50.0 FNU
GRANULACJA
20 MESH
OGÓLNA LICZBA BAKTERII
< 1000/1G
SALMONELLA
NIEOBECNA/25G
BEZTLENOWE BAKTERIE REDUKUJĄCE SIARCZYNY
< 10/1G
E. COLI
NIEOBECNA/10G
Szczegóły produktu
EWALD01
238 Przedmioty
Opis
NAZWA HANDLOWA
ZELATYNA W LISTKACH SREBRNA | SILVER
ILOŚĆ SZTUK W OPAKOWANIU
400 - 500 LISTKÓW
MASA NETTO
1 kg
OPAKOWANIE
TEKTUROWE PUDEŁKO OCHRONNE
RODZAJ
ŻELATYNA WIEPRZOWA W LISTKACH
AROMAT
NEUTRALNY
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
LEKKO ŻÓŁTA
FORMA
LISTKI
ROZPUSZCZALNOŚĆ
ŁATWO ROZPUSZCZALNA
PRZEZNACZENIE
DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
ZASTOSOWANIE
DO ŻELOWANIA I ZAGĘSZCZANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
DOZOWANIE
12 LISTKÓW / 1 l PŁYNU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
ZGODNIE Z ATESTEM PRODUCENTA - 3 LATA OD DATY PRODUKCJI
Produkt na bazie cukru i żelatyny o neutralnym smaku - przeznaczony do stabilizowania słodzonej bitej śmietany, kremów cukierniczych oraz tortów i deserów musowych.
Naturalna substancja zagęszczająca pozyskiwana z korzeni kuzu - skrobia w postaci proszku. Charakteryzuje się uniwersalnością w zastosowaniu dzięki neutralnemu smakowi. Wykazuje nieco silniejsze działanie zagęszczające w porównaniu do skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej.
Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.
Substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego - pektyna z dodatkiem wapnia i sacharozy. Przeznaczona do stosowania w wyrobach owocowych o obniżonej zawartości cukru i wapnia.
Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.