Forma silikonowa do dekoracyjnych babeczek z kominem:

Maty silikonowe zostały stworzone z myślą o profesjonalnej kuchni, cukierni i pracowni. Ich cechą charakterystyczną są duże wymiary (40 cm x 60 cm), które idealnie pasują do blach, pieców i sprzętów stosowanych w gastronomii. Większy rozmiar form pozwala na jednorazowe przygotowanie większej ilości porcji, co znacznie usprawnia pracę. Stosowanie mat silikonowych pozwala na zoptymalizowanie pracy i skrócenie czasu przygotowania.
Maty charakteryzują się uniwersalnością w zastosowaniu, doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju wypieków. Pozwalają również na przygotowywanie chłodzonych i mrożonych deserów czy zimnych potraw. Wykonane zostały z odpornego, elastycznego silikonu, który jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością. Silikon wykazuje odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C. Pozwala na pieczenie w wysokich temperaturach, chłodzenie, mrożenie oraz szokowe zamrażanie.
Dzięki możliwości mycia w zmywarce formy łatwo utrzymać w czystości, co pozwala na zachowanie wymogów sanitarnych. Elastyczność materiału ułatwia wyjmowanie gotowych wyrobów oraz redukuje ilość miejsca potrzebnego do przechowywania form. Aby nie uszkodzić formy nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych oraz utrzymywać formą z daleka od źródła otwartego ognia. Przed pierwszym użyciem formę należy dokładnie umyć (nie stosować silnych i drażniących środków chemicznych). Forma nadaje się do stosowania w: piekarnikach i piecach (gazowych, elektrycznych, konwekcyjnych, parowych), lodówce, zamrażarce, szokówce, kuchence mikrofalowej, zmywarce.
Do dekoracji deserów mrożonych i musów idealnie sprawdzą się zamsze spożywcze oraz barwniki w sprayu. Do pokrywania nowoczesnych monoporcji wykorzystasz łatwe w użyciu glazury dekoracyjne. Klasyczne wypieki łatwo wypełnisz gotowymi nadzieniami cukierniczymi.

Platynowy płynny silikon charakteryzuje się odpowiednią elastycznością, która zapewnia doskonałe odwzorowanie kształtu. Pozwala na bezproblemowe wyjmowanie wyrobów z formy oraz użytkowanie w kuchence mikrofalowej. Jest odporny na działanie wysokich (pieczenie) oraz niskich temperatur (nadaje się do chłodzenia, mrożenia oraz szokowego zamrażania). Jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością oraz zapewnia zachowanie właściwej higieny dzięki możliwości mycia w zmywarce. Podczas pracy z formami silikonowymi nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych, zalecane się stosowanie przyborów z tworzywa, drewna oraz silikonu.

Szczegółowe wymiary formy silikonowej:

Wymiary formy |
dł. 600 mm x ser. 400 mm |
Wymiary porcji |
śr. 60 mm x wys. 37 mm |
Średnica |
60 mm |
Wysokość |
37 mm |
Pojemność porcji |
80 ml |
Pojemność formy |
2800 ml (35 x 80 ml) |
Ilość porcji |
35 |
Układ formy |
5 x 7 |


Cukiernicza forma silikonowa, specyfikacja produktu:

Nazwa handlowa |
Gugelhopf |
Kod produktu |
SQ049 |
Numer katalogowy |
40.449.20.0000 |
Kształt |
babka z kominem |
Rodzaj |
cukiernicza forma silikonowa |
Seria produktowa |
Sessantaquaranta |
Materiał |
silikon |
Kolor |
czarny |
Przeznaczenie |
do kontaktu z żywnością |
Zastosowanie |
monoporcje, wypieki, desery, semifreddo |
Odporność na temperatury |
od (-) 60°C do (+) 230°C |
Pieczenie |
tak |
Mrożenie |
tak |
Mycie w zmywarce |
tak |
Produkt |
do użytku profesjonalnego |
Producent |
Silikomart |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowano we Włoszech |


Zastosowanie form silikonowych:

Formy silikonowe przeznaczone są do użytku profesjonalnego w gastronomii i cukiernictwie. Z uwagi na szeroki zakres odporności na temperatury formy charakteryzuje uniwersalność zastosowania. Formy nadają się do pieczenia, chłodzenia i szybkiego schładzania, mrożenia i szokowego zamrażania. Użycie form silikonowych w kuchence mikrofalowej zależy od ich wymiarów. Formy gastronomiczne nie nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej z uwagi na duże wymiary. Formy stosowane są przede wszystkim do tworzenia nowoczesnych deserów musowych i mrożonych oraz wypieków. Ich wykorzystanie zależy od kreatywności i umiejętności cukiernika.

Zalety stosowania form silikonowych w cukiernictwie:

Wykonane z nietoksycznego, bezwonnego materiału, który nie wpływa na smak wyrobów.
Elastyczny materiał zapewnia łatwość użytkowania i przechowywania.
Formy są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Uniwersalne zastosowanie w gastronomii i cukiernictwie.
Przeznaczone do stosowania w profesjonalnych lodówkach gastronomicznych.
Przeznaczone do stosowania w profesjonalnych piecach gastronomicznych.
Szeroki zakres odporności na temperatury od (-) 60°C do (+) 230°C.
Materiał jest odporny na zmiany temperatury.
Możliwość korzystania ze schładzarki szokowej.
Formy są łatwe do utrzymania w czystości.
Formy można bezpiecznie myć w zmywarce.


Ostrzeżenia:

Nie używaj ostrych narzędzi podczas pracy z formą.
Formy można bezpiecznie myć w zmywarce. Nie stosuj do mycia agresywnych detergentów.
Nie umieszczaj form na bezpośrednich źródłach ciepła (ogniu, grillu, szkle ceramicznym lub płycie elektrycznej).
Zastosowanie odpowiednich środków ostrożności gwarantuje długoletnie i komfortowe korzystanie z form!

Informacje dodatkowe:

Wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
Możliwość chłodzenia, mrożenia oraz sokowego zamrażania do temperatury (-) 60°C.
Możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturach do (+) 230°C.
Możliwość wielokrotnego i bezpiecznego mycia w zmywarce.
Nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą.
Trzymać z dala od otwartego ognia oraz innych źródeł zapłonu.
Produkt do użytku profesjonalnego.