Gliceryna to lekko słodka, bezbarwna substancja, która nie posiada zapachu, a w temperaturze otoczenia ma postać gęstej cieczy. Gliceryna spożywcza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla różnego rodzaju substancji. Dodatkowo jest silnie higroskopijna (ma zdolność do pochłaniania cząsteczek wody) - wykazuje zdolność do wiązania cząsteczek wody. Gliceryna umieszczona jest na liście dodatków do żywności (dopuszczonych i bezpiecznych do stosowania w państwach Unii Europejskiej) w grupie emulgatorów, środków spulchniających i zelujących i oznaczona symbolem E422.
W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest przede wszystkim do utrzymywania odpowiedniej wilgotności produktów (zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz pieczywa). Ponadto dzięki właściwościom wiązania wody ogranicza rozwój drobnoustrojów (chorobotwórczych) w produktach - stosowana jest jako substancja konserwująca. Dodawana jest do produktów również w celu regulowania ich gęstości. Stanowi doskonały rozpuszczalnik dla różnego rodzaju substancji oleistych (stosowana jest na przykład w aromatach spożywczych).

Wskazówki od producenta: gliceryna spożywcza - to produkt w postaci gęstego płynu - dodana do masy cukrowej pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności oraz elastyczności, a także przywrócenie sprężystości masy po jej wyschnięciu; dodana do lukru ułatwia jego modelowanie; doskonale sprawdzi się również do odnawiania wyschniętych barwników żelowych - pozwoli na przywrócenie ich pierwotnej struktury; gliceryna może być stosowana również jako zastępnik alkoholu podczas nasączania ciast (np. biszkoptów).

Składniki: gliceryna (E422) (99%).

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.

| FUNKCJE GLICERYNY DODAWANEJ DO PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH |
| nośnik (substancja nośna) dla innych substancji |
| substancja stabilizująca |
| substancja emulgująca |
| substancja utrzymująca wilgoć |
| plastyfikator (zwiększanie elastyczności i plastyczności) |
| substancja do stosowania na powierzchnię (tworzenie powłok, zabezpieczanie powierzchni produktów) |
| rozpuszczalnik (pozwala na rozpuszczanie innych substancji) |
| substancja konserwująca (pozwala na przedłużenie trwałości produktów) |

| WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE |
| bezbarwna, bez zapachu, lekko słodki smak |
| ma postać gęstej cieczy (w temperaturze pokojowej/otoczenia) |
| wykazuje silne właściwości higroskopijne (zdolność do pochłaniania/wiązania wody) |
| dobrze wiąże (łączy) się z wodą, tłuszczem i alkoholem |
