• IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

gliceryna spożywcza do stosowania w masie cukrowej oraz odnawiania barwników o konsystencji żelowej
  • gliceryna spożywcza do stosowania w masie cukrowej oraz odnawiania barwników o konsystencji żelowej

150 ml GLICERYNA W PŁYNIE E422 K-101 FOOD COLOURS gliceryna spożywcza o wszechstronnym zastosowaniu w produktach

FOODCOLOURS175

Zaschnięta masa cukrowa lub zbyt gęste barwniki żelowe? Gliceryna spożywcza w płynie rozwiązuje tak podstawowe problemy i pozwala na ponowne wykorzystanie produktów takich jak masa cukrowa czy barwniki spożywcze o konsystencji żelowej.

20,00 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

Gliceryna to lekko słodka, bezbarwna substancja, która nie posiada zapachu, a w temperaturze otoczenia ma postać gęstej cieczy. Gliceryna spożywcza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla różnego rodzaju substancji. Dodatkowo jest silnie higroskopijna (ma zdolność do pochłaniania cząsteczek wody) - wykazuje zdolność do wiązania cząsteczek wody. Gliceryna umieszczona jest na liście dodatków do żywności (dopuszczonych i bezpiecznych do stosowania w państwach Unii Europejskiej) w grupie emulgatorów, środków spulchniających i zelujących i oznaczona symbolem E422.

W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest przede wszystkim do utrzymywania odpowiedniej wilgotności produktów (zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz pieczywa). Ponadto dzięki właściwościom wiązania wody ogranicza rozwój drobnoustrojów (chorobotwórczych) w produktach - stosowana jest jako substancja konserwująca. Dodawana jest do produktów również w celu regulowania ich gęstości. Stanowi doskonały rozpuszczalnik dla różnego rodzaju substancji oleistych (stosowana jest na przykład w aromatach spożywczych).

Wskazówki od producenta: gliceryna spożywcza - to produkt w postaci gęstego płynu - dodana do masy cukrowej pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności oraz elastyczności, a także przywrócenie sprężystości masy po jej wyschnięciu; dodana do lukru ułatwia jego modelowanie; doskonale sprawdzi się również do odnawiania wyschniętych barwników żelowych - pozwoli na przywrócenie ich pierwotnej struktury; gliceryna może być stosowana również jako zastępnik alkoholu podczas nasączania ciast (np. biszkoptów).

Składniki: gliceryna (E422) (99%).

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.

FUNKCJE GLICERYNY DODAWANEJ DO PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
nośnik (substancja nośna) dla innych substancji
substancja stabilizująca
substancja emulgująca
substancja utrzymująca wilgoć
plastyfikator (zwiększanie elastyczności i plastyczności)
substancja do stosowania na powierzchnię (tworzenie powłok, zabezpieczanie powierzchni produktów)
rozpuszczalnik (pozwala na rozpuszczanie innych substancji)
substancja konserwująca (pozwala na przedłużenie trwałości produktów)

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE
bezbarwna, bez zapachu, lekko słodki smak
ma postać gęstej cieczy (w temperaturze pokojowej/otoczenia)
wykazuje silne właściwości higroskopijne (zdolność do pochłaniania/wiązania wody)
dobrze wiąże (łączy) się z wodą, tłuszczem i alkoholem

Szczegóły produktu
FOODCOLOURS175

Opis

NAZWA HANDLOWA
GLICERYNA E422
OPAKOWANIE
BUTELKA Z TWORZYWA
POJEMNOŚĆ
150 ml
RODZAJ
GLICERYNA SPOŻYWCZA
AROMAT
BRAK
SMAK
LEKKO SŁODKI
BARWA
BRAK
FORMA
PŁYNNA
PRZEZNACZENIE
DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
WSZECHSTRONNE
KOD PRODUKTU
K-101
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
SERIA PRODUKTOWA
DODATKI SPOŻYWCZE
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii: