BASE RICOTTA - to kompletna baza, która pozwala na przygotowanie wyśmienitych lodów o smaku sera ricotta. Doskonale sprawdzi się podczas tworzenia klasycznego smaku lodów inspirowanych tradycyjnym włoskim ciastem - Cassata Siciliana. Jest to półprodukt w proszku na bazie odwodnionego sera ricotta (28%), który wystarczy połączyć z wodą oraz cukrem w odpowiednich proporcjach (w procesie gorącym), aby uzyskać aromatyczne, kremowe i stabilne lody o charakterystycznym smaku. Lody charakteryzują się kremową konsystencją i doskonale łączą się z różnego rodzaju owocowymi pastami variegato - do przekładania i dekorowania.
Cassata Siciliana to tradycyjne włoskie ciasto wytwarzane na bazie słodzonej (prawdziwej) ricotty, ciasta biszkoptowego, lukru królewskiego i kandyzowanych owoców. Deser ten został oficjalnie uznany i umieszczony na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.

Składniki: cukier, pełne mleko w proszku, mieszanka ricotta w proszku (15%) (bydlęca ricotta w proszku (serwatka z mleka bawolego, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330)), owca ricotta w proszku (serwatka z mleka owczego, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330)), dekstroza, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, śmietanka w proszku, maltodekstryna, emulgatory: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (E473), sól, substancje zagęszczające: guma tara (E417), alginian sodu (E401), karboksymetyloceluloza (E466), hydroksypropylometyloceluloza (E464), włókna roślinne.
Alergeny: może zawierać soję, jaja, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, pozostałe orzechy oraz ich pochodne.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

| RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO) | 
| WODA | 2500 ml | 
| BASE RICOTTA | 1500 g | 
| Wskazówka: część wody w recepturze można zastąpić dodatkiem świeżego sera Ricotta. | 

| WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | 
| Wartość energetyczna | 1830 kJ / 435 kcal | 
| Tłuszcz | 13.0 g | 
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 8.1 g | 
| Węglowodany | 68.0 g | 
| w tym cukry | 62.0 g | 
| Białko | 11.0 g | 
| Sól | 1.1 g | 

| CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA | 
| CAŁKOWITE OBCIĄŻENIE BAKTERYJNE | < 20.000 jtk/g | 
| PLESNIE I DROŻDŻE | < 100 jtk/g | 
| ENTEROBAKTERIE | < 100 jtk/g | 
| STAPHYLOCOCCUS AUREUS | < 20 jtk/g | 
| SALMONELLA | nieobecna w 25 g | 
 
Produkt jest zgodny z rozporządzeniem WE 1881/2006 i jego późniejszymi aktualizacjami - dotyczącymi zanieczyszczenia żywności.

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji.

