POWER 41 - to mleczna czekolada (o statusie kuwertury) o intensywnym kakaowym smaku i kremowej konsystencji. Czekolada zawiera więcej kakao od klasycznych mlecznych czekolad, dzięki czemu doskonale podkreśla smak wyrobów. Dodatkowo czekolada charakteryzuje się obniżoną zawartością cukru (o 14%) w stosunku do klasycznych mlecznych czekolad. Wytwarzana jest z mieszanki wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z trzech różnych krajów - Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Ekwador - dla uzyskania idealnie harmonijnego, bogatego smaku. Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy wysokiej zawartości kakao pozyskiwanego z najlepszych ziaren. Charakteryzuje się intensywnie kakaowym smakiem z wyczuwalnymi nutami mleka oraz lekkimi nutami wanilii. Uniwersalna płynność sprawia, że czekolada doskonale sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach (szczególnie dobrze łączy się z kwaśnymi owocami). Receptura POWER 41 to mleczna belgijska czekolada o wysokiej zawartości kakao i obniżonej zawartości cukru - kuwertura czekoladowa o minimalnej zawartości kakao - 40.7%.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Składniki: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); kuwertura czekoladowa (40.7% minimalna zawartość kakao).
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
40.7% |
19.4% |
36.4% |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie, nadawanie smaku |
karmele, grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, talarki czekoladowe, trufle
|
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
krem bawarski, krem angielski i twarogowy, ganache, glazury, mus |
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody amerykańskie, lody włoskie, lody rzemieślnicze, sorbety |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2328/556 kJ/kcal |
Tłuszcz |
36.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
22.0 g |
Węglowodany |
46.0 g |
w tym cukry |
45.0 g |
Białko |
8.5 g |
Sól |
0.20 g |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z FINEST BELGIAN CHOCOLATE POWER 41:
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
INTENSYWNY MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY
ZŁOTE CIASTKO
POWER ROCKS
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)