Kremowa mleczna czekolada o wyrazistym smaku z przyjemnymi nutami wanilii i słodu. Wytwarzana z najlepszych ziaren kakao z Ekwadoru i Ghany. Mleczna czekolada o wysokiej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia kremów i ganache o wyrazistym smaku kakao.
op. 3 kg Bahibe 46% Valrhona - mleczna czekolada o owocowych nutach ziaren kakao z Dominikany - kuwertura w kaletkach
Aromatyczna mleczna czekolada o bogatym smaku kakao. Przyjemne akcenty dojrzałych owoców oraz wyczuwalne nuty zbożowe. Wytwarzana z najlepszych ziaren kakao z Dominikany. Mleczna czekolada o wysokiej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych polew i deserów o bogatym smaku kakao.
Opis produktu
Bahibe, mleczna czekolada z ziaren kakao z Dominikany!
Bahibe Single Origin Dominikana, to mleczna czekolada o wysokiej zawartości kakao. Skład czekolady zapewnia idealną równowagę pomiędzy goryczą czystego dominikańskiego kakao, a słodyczą mleka. Mlecza czekolada o bogatym smaku kakao z przyjemnymi nutami zbożowymi i wyczuwalnymi akcentami dojrzałych owoców. Wytwarzana z ziaren kakaowych pochodzących z prowincji Duarte (Dominikana). Mleczna kuwertura czekoladowa o nieco wyższej płynności idealnie sprawdzi się jako baza do polew, klasycznych kremów, musów i ganache. Z mleczną czekoladą Single Origin przygotujesz także aromatyczne lody i sorbety, a także praliny, batony i inne wyroby formowane.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Wskazówki dotyczące parowania. Smaki, które doskonale komponują się z mleczną czekoladą Bahibe, to: banan, gruszka, kawa, wanilia, karmel, zboża, pieprz.
Czekolada wytwarzana z ziaren pochodzących z Dominikany.
Mleczna czekolada Bahibe od Valrhona, szczegóły produktu:
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O PRODUKCIE |
|
Nazwa handlowa | Bahibe 46% |
Seria produktowa | Single Origin |
Pochodzenie kakao | Dominikana |
Numer katalogowy | 9997 |
Rodzaj | mleczna czekolada |
Zawartość kakao | 46% |
Opakowanie | torba |
Masa netto | 3.0 kg |
Smak | bogaty, kakaowy, zrównoważony |
Aromat | nuty zbożowe, akcenty dojrzałych owoców |
Barwa | ciepła, brązowa |
Płynność | wysoka (4/5) |
Przeznaczenie | czekolada cukiernicza |
Zastosowanie | polewy, kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety |
Forma | łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent | Valrhona |
Dystrybutor | Sempre Group |
Wyjątkowy skład mlecznej czekolady Bahibe:
Składniki i alergeny: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, ziarna kakao z Dominikany, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny ekstrakt waniliowy; produkt zawiera mleko, może zawierać śladowe ilości orzechów oraz soi.
Mleczna kuwertura czekoladowa (46% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe). Pochodzenie ziarna kakaowego: Dominikana.
Jak przechowywać mleczną czekoladę?
Warunki przechowywania: mleczną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 15 miesięcy od daty produkcji). Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.
Kompozycja i wartość odżywcza czekolady Bahibe:
KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW W CZEKOLADZIE | |
składnik główny | zawartość procentowa |
Cukier | 30.27 % |
Tłuszcz kakaowy | 25.50 % |
Pełne mleko w proszku | 23.10 % |
Ziarna kakao | 20.70 % |
Emulgator (lecytyna słonecznikowa) | 0.4 % |
Naturalny ekstrakt waniliowy | 0.03 % |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 2468 kJ/594 kcal |
Tłuszcz | 43.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 26.0 g |
Węglowodany | 41.0 g |
w tym cukry | 40.0 g |
Białko | 8.9 g |
Błonnik | 4.3 g |
Sól | 0.22 g |
Możliwości zastosowania mlecznej czekolady:
Główne zastosowania mlecznej czekolady, to kremy, ganache, musy, batony, lody i sorbety oraz powlekanie i formowanie wyrobów. Zrównoważona mleczna czekolada z ziaren kakao z Dominikany. Bogaty smak czekolady Single Origin doskonale łączy się ze smakiem słodkich owoców, takich jak banan czy gruszka, ostrymi nutami pieprzu, intensywnym smakiem kawy, delikatnym smakiem zbóż oraz słodkim smakiem karmelu i wanilii.
ZASTOSOWANIE MLECZNEJ CZEKOLADY | |
CUKIERNICTWO | |
oblewanie, średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku | polewy, karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle |
WYPIEKI I DESERY | |
nadawanie smaku, oblewanie | kremy, ganache, glazury, musy, sosy |
LODY I SORBETY | |
nadawanie smaku | lody rzemieślnicze, sorbety |
Warunki procesu temperowania czekolady:
WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY | |||
RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA | T1 50-55°C | T2 28-29°C | T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27-28°C | T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA | T1 40-45°C | T2 26-27°C | T3 28-29°C |
Szczegóły produktu