Chrupiące owoce liofilizowane:
Liofilizacja to suszenie poprzez wymrażanie wody z zachowaniem większości naturalnych składników odżywczych produktów spożywczych. Jest to sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych bez użycia konserwantów. Owoce suszone za pomocą procesu liofilizacji zachowują większość swoich wartości odżywczych, a także kształt, barwę, smak oraz zapach. Jest to metoda polegająca na zamrażaniu owoców i następnie usuwaniu z nich wody przez sublimację. Dzięki temu owoce nie tracą swoich właściwości odżywczych. Proces ten pozwala na utrzymanie naturalnego kształtu oraz intensywnego smaku i zapachu owoców. Liofilizowane owoce są chrupiące i wyjątkowo smaczne.
Wykaz składników i alergenów:
Składniki: maliny całe 100% (kraj pochodzenia: Polska).
Produkt wytwarzany w zakładzie, w którym wykorzystywane są: mleko, jaja, soja, ryby, seler, dwutlenki siarki oraz zboża zawierające gluten.
Szczegóły i charakterystyka produktu:
Nazwa |
Malina liofilizowana |
Rodzaj |
owoce liofilizowane |
Frakcja |
całe owoce |
Konsystencja |
chrupiąca |
Smak |
charakterystyczny |
Zapach |
charakterystyczny |
Barwa |
naturalna |
Opakowanie |
worek foliowy |
Masa netto |
0.5 kg |
Przeznaczenie |
produkt spożywczy |
Zastosowanie |
do bezpośredniego spożycia |
Producent |
Elena Liofilizaty |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj przetwarzania |
Polska |
Kraj pochodzenia |
Polska |
Możliwości zastosowania owoców liofilizowanych:
- liofilizowane owoce można spożywać na sucho jako naturalne chrupiące i zdrowe chipsy,
- stosować jako dodatek do musli, herbat, galaretek, ciast, jogurtów, deserów i czego tylko zechcesz,
- owoce liofilizowane można spożywać po odtworzeniu, czyli po ponownym uwodnieniu,
- owoce liofilizowane można stosować do dekoracji tabliczek czekolady, domowych tortów, pierniczków itp.
Ważne! dla zachowania chrupkości owoce liofilizowane należy dodawać do potraw i deserów tuż przed podaniem!
Warunki przechowywania owoców liofilizowanych:
Owoce liofilizowane wykazują silne właściwości higroskopijne, dlatego należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu i chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci. Owoce liofilizowane najlepiej przechowywać w suchych i czystych pomieszczeniach w temperaturze pokojowej. Po każdym użyciu bardzo szczelnie zamknąć opakowanie. Do nabierania i nakładania owoców liofilizowanych używać tylko czystych i suchych przyborów, owoce nabierać zawsze suchymi dłońmi lub stosować rękawiczki jednorazowe. Dopuszcza się delikatne zbrylenia liofilizowanych owoców w opakowaniu. Niewielki stopień zbrylenia może być wynikiem procesu przechowywania i nie świadczy o degradacji produktu.
Przybliżona wartość odżywcza owoców liofilizowanych:
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
1250 kJ / 300 kcal |
Tłuszcz |
4.6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.1 g |
Węglowodany |
36.0 g |
w tym cukry |
29.0 g |
Błonnik |
43.0 g |
Białko |
7.9 g |
Sól |
0.02 g |
Zalety żywności liofilizowanej:
- długi termin przydatności do spożycia,
- konserwacja żywności bez stosowania szkodliwych dodatków spożywczych,
- naturalny skład produktów,
- zachowanie kształtu, barwy, smaku i aromatu,
- zachowanie większości wartości odżywczych,
- łatwość odtwarzania po przed dodatek wody,
- chrupiąca konsystencja,
- szerokie możliwości wykorzystania.
Nie suchar, a ciekawostka:
Proces liofilizacji, czyli zamrażania i odwadniania produktów spożywczych pierwotnie wykorzystywany był do przygotowywania pełnowartościowych posiłków dla kosmonautów. Liofilizacja to metoda utrwalania żywności, dzięki której produkty spożywcze nie wymagają szczególnych warunków przechowywania, posiadają długi termin przydatności do spożycia oraz są łatwe do transportu i przechowywania.