Pektyna jest jedną z substancji żelujących stosowanych najczęściej do zagęszczania owoców, dlatego tez używa jej się do wyrobu dżemów i konfitur.
Skład: pektyna E440, sacharoza
Produkt polski.
Sposób zastosowania:
1. Przygotować 1 kg owoców oraz 0,5 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać ok. ¼ szklanki wody i zagotować.
2. 16g pektyny wymieszać ze szklanką cukru. Stopniowo wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować ok. 5 min.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać ½ łyżeczki kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.
4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Szczegóły produktu
NATUREX01/2(1)
47 Przedmioty
NATUREX01/2(1)
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Niezbędny element wyposażenia każdej domowej i profesjonalnej pracowni cukierniczej. Obrotowa patera na nóżce znacznie ułatwia dekorowanie i serwowanie wyrobów. Idealnie sprawdzi się podczas dekorowania tortów.