• hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - naturalna substancja żelująca
  • pozwala na tworzenie zaskakujących i nowoczesnych deserów o konsystencji żelowej

op. 600 g Guma Kappa - Sosa Ingredients - substancja żelująca pozyskiwana z czerwonych alg

SOSA494

Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.

313,00 zł
Brutto

52,17 zł / 100 g

Stawka VAT: 23.00%

W magazynie: 1

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

GOMA KAPPA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to hydrokoloid o właściwościach żelujących pozyskiwany z czerwonych alg morskich. Wykazuje również właściwości wychwytujące i utrzymujące wilgoć w produktach. Dodatek substancji do produktów pozwala na uzyskanie jędrnego i zarazem kruchego żelu. Guma kappa bardzo szybko żeluje w temperaturze 60°C (podobnie jak żelatyna) i wykazuje zróżnicowane reakcje na działanie wapnia oraz kwasów zawartych w produktach spożywczych. Jest to naturalny dodatek spożywczy przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 1-10 g/kg (przy większych proporcjach - powyżej 10 g/kg może dawać twardy i bardzo kruchy (nieprzyjemny) żel). Podczas pracy z hyrdokoloidem pozyskiwanym z alg - należy rozpuścić go w temperaturze pokojowej oraz doprowadzić do wrzenia - w celu późniejszego żelowania. Wykazuje on wiele synergii z innymi substancjami żelującymi (na przykład - połączenie gumy konjac z gumą kappa - pozwala na uzyskanie termoplastycznego żelu).

Składniki: substancja zagęszczająca: guma kappa - karagen (E407).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

Warunki użycia: 

  • substancję żelującą w postaci proszku należy dodawać bezpośrednio do produktów oraz podgrzać - doprowadzić do wrzenia,

  • hydrokoloid wykazuje zaczyna żelować w temperaturze 60°C (proces zachodzi szybko),

  • dla optymalnego wykorzystania dodatek należy mieszać z produktem podczas podgrzewania,

  • przeznaczony jest do stosowania w różnego rodzaju płynach,

  • nierozpuszczalny w zimnej wodzie,

  • nierozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych oraz olejach roślinnych,

  • dobrze rozpuszczalny w ciepłej wodzie (80-90°C),

  • nie nadaje się do mrożenia,

  • wykazuje synergistyczne działanie z innymi substancjami żelującymi.

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

CZEKOLADOWA SOCZEWICA

SOCZEWICA Z MARAKUI

Szczegóły produktu
SOSA494
1 Przedmiot

Opis

NUMER KATALOGOWY
38690
NAZWA HANDLOWA
GOMA KAPPA EN POLVO
MASA NETTO
600 g
OPAKOWANIE
PLASTIKOWY (CZARNY) POJEMNIK Z NAKRĘTKĄ
RODZAJ
SUBSTANCJA ŻELUJĄCA
FORMA
PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W ZIMNEJ WODZIE
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W ROZPUSZCZALNIKACH ORGANICZNYCH
ROZPUSZCZALNOŚĆ
DOBRZE ROZPUSZCZALNY Z CIEPŁEJ WODZIE (80-90°C)
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W TŁUSZCZU
PRZEZNACZENIE
NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
ŻELOWANIE | ZAGĘSZCZANIE
DOZOWANIE
1-10 g/kg
APLIKACJE
GALARETKI | PIANKI ŻELOWE | PASTY | DŻEMY
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
SUBSTANCJE ŻELUJĄCE | TEKSTURATORY
Załączniki
Pliki do pobrania
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: SOSA73

Marka: Sosa Ingredients

op. 500 g Guma Gellan - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - żelujący i zagęszczający

favorite_border favorite

Środek zelujący pochodzenia roślinnego, uzyskiwany w wyniku fermentacji bakteryjnej. Stosowany jako wegański zamiennik żelatyny do roślinnych przepisów. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Sprawdza się do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej.

Cena 903,00 zł

180,60 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA86

Marka: Sosa Ingredients

op. 700 g Guma Tara - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i stabilizujący

favorite_border favorite

Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz.

Indeks: SOSA216

Marka: Sosa Ingredients

op. 500 g Guma Arabska - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego

favorite_border favorite

Wielofunkcyjny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Stosowana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Nie rozpuszcza się w alkoholu i produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.

Cena 106,00 zł

21,20 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA266

Marka: Sosa Ingredients

op. 750 g Guma Guar - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i stabilizujący

favorite_border favorite

Substancja pochodzenia naturalnego. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji lodów i produktów mlecznych.

Cena 234,00 zł

31,20 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: KERRY42

Marka: RAVIFRUIT

op. 1 kg Czarna porzeczka - RAVIFRUIT - pasteryzowany przecier owocowy - 90% zawartość owoców

favorite_border favorite

Wysokiej jakości przecier porzeczkowy o 90% zawartości owoców. Gama pasteryzowanych przecierów owocowych do produkcji lodów, sorbetów, deserów i napojów. Wysoka zawartość owoców i minimalny dodatek cukru. Produkt w wygodnym opakowaniu.

Cena 47,00 zł

47,00 zł / 1 kg

OBECNIE BRAK NA STANIE