Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego. Produkt w formie drobnych granulek.
1 kg ŻELATYNA W LISTKACH SILVER EWALD-GELATINE żelatyna wieprzowa w formie arkuszy
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
Opis produktu
Żelatyna - to naturalne rozpuszczalne białko żelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu wieprzowego. Żelatyna w listkach to specjalny rodzaj żelatyny, którą wytwarza się w procesie suszenia arkuszy żelatyny, które są następnie przycinane na wymiar. Żelatyna w postaci listków znacznie różni się od żelatyny w proszku - wykazuje znaczną elastyczność i posiada charakterystyczny wzór (uzyskany w procesie produkcyjnym). Żelatyna w listkach - to produkt standaryzowany. Stosowanie listków żelatyny znacznie ułatwia jej dozowanie oraz zapewnia doskonałe rozpuszczanie bez tworzenia grudek. Wykorzystywana jest przede wszystkim do tworzenia cienkich tekstur żelatynowych i powłok oraz jako dodatek do ciast, deserów, galaretek, kremów, sosów, musów itp.
Stosowanie żelatyny w listkach:
-
umieść listki żelatyny w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia na około 5 minut;
-
napęczniałą żelatynę wyjmij z wody i delikatnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wchłoniętego płynu;
-
w produktach przygotowywanych na zimno - odciśniętą żelatynę należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu (stale mieszając); następnie dodać kilka łyżek zimnego produktu do roztworu żelatyny i delikatnie wymieszać; na koniec dodać mieszankę do reszty produktu;
-
w produktach przygotowywanych na ciepło - odciśniętą żelatynę należy wymieszać bezpośrednio z ciepłym produktem do jej całkowitego rozpuszczenia; nie należy zagotowywać produktu z dodatkiem żelatyny - spowoduje to utratę zdolności żelowania;
-
produkty przygotowywane z dodatkiem żelatyny należy ostudzić (schłodzić) w lodówce - czas żelowania i tworzenia pożądanej konsystencji produktu różni się w zależności od receptury (przepisu).
Wskazówka - niektóry produkty żelatynowe wyjmowane są z form tuż przed podaniem - za pomocą noża zamoczonego w ciepłej wodzie oddziel brzeg potrawy od formy; zanurz na chwilę formę z produktem w ciepłej wodzie, a następnie umieść produkt na naczyniu do serwowania po przed odwrócenie formy z produktem.
Uwaga! Zawsze dodawaj zimną mieszankę do żelatyny, a nie odwrotnie. Nigdy nie dodawaj żelatyny do wrzącego płynu, ponieważ traci swoją siłę żelowania. Galaretek nie należy zamrażać, po rozmrożeniu tracą swoją gładką konsystencję i stają się kruche.
Wskazówki dotyczące dozowania do 1/2 litra płynu:
-
galaretki - 6 listków żelatyny
-
wyroby śmietankowe - 4 listki żelatyny
-
desery kremowe - 8 listków żelatyny
Składniki: żelatyna wieprzowa w postaci drobnych listków.
Warunki przechowywania: produkt przechowywać w suchym I chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów; produkt dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
GMO - "produkt nie pochodzi i nie jest produkowany z modyfikowanych genetycznie materiałów definiowanych zgodnie z Dyrektywą 2001/18/WE. Produkt nie wymaga oznakowania, jako "GMO" zgodnie z Rozporządzeniami 1829/2003/WE, 1830/2003/WE."
SPECYFIKACJA | |
SIŁA ŻELOWANIA | 178 BLOOM |
PRZEJRZYSTOŚĆ | MAX 50 NTU |
WILGOTNOŚĆ | < 15.0% |
PH | 5.2 |
H2O2 | < 10.0 PPM |
ZAWARTOŚĆ SO2 | < 50.0 PPM |
ARSEN | < 1.0 PPM |
OŁÓW | < 5.0 PPM |
KADM | < 0.5 PPM |
RTĘĆ | < 0.15 PPM |
CHROM | < 10.0 PPM |
MIEDŹ | < 30.0 PPM |
CYNK | < 50.0 PPM |
KLAROWNOŚĆ | < 50.0 FNU |
GRANULACJA | 20 MESH |
OGÓLNA LICZBA BAKTERII | < 1000/1G |
SALMONELLA | NIEOBECNA/25G |
BEZTLENOWE BAKTERIE REDUKUJĄCE SIARCZYNY | < 10/1G |
E. COLI | NIEOBECNA/10G |
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
- ZELATYNA W LISTKACH SREBRNA | SILVER
- ILOŚĆ SZTUK W OPAKOWANIU
- 400 - 500 LISTKÓW
- MASA NETTO
- 1 kg
- OPAKOWANIE
- TEKTUROWE PUDEŁKO OCHRONNE
- RODZAJ
- ŻELATYNA WIEPRZOWA W LISTKACH
- AROMAT
- NEUTRALNY
- SMAK
- NEUTRALNY
- BARWA
- LEKKO ŻÓŁTA
- FORMA
- LISTKI
- ROZPUSZCZALNOŚĆ
- ŁATWO ROZPUSZCZALNA
- PRZEZNACZENIE
- DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
- ZASTOSOWANIE
- DO ŻELOWANIA I ZAGĘSZCZANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
- DOZOWANIE
- 12 LISTKÓW / 1 l PŁYNU
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- ZGODNIE Z ATESTEM PRODUCENTA - 3 LATA OD DATY PRODUKCJI