COLORANT LAQUE - to gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się silną koncentracją substancji barwiącej. Wysoka koncentracja barwnika pozwala na mniejsze dozowanie, dzięki czemu barwniki doskonale sprawdzają się do barwienia - czekolady, masła kakaowego, śmietany i innych tłustych mas cukierniczych. Barwniki dobrze łączą się z gęstymi masami o wysokiej zawartości tłuszczu. Rozpuszczalne w tłuszczu barwniki spożywcze należy dodawać bezpośrednio do barwionej masy. Barwniki można również mieszać z płynnym tłuszczem roślinnym i nakładać przy użyciu pistoletu do czekolady. Nośnikiem dla barwników jest "lakier aluminiowy".


Zastosowanie - do barwienia:
- 
czekolady, 
- 
masła kakaowego, 
- 
polew na bazie czekolady, 
- 
tłustych mas cukierniczych, 
- 
kremów i nadzień, 
- 
powierzchni czekolady, 
- 
do nanoszenia za pomocą pistoletu (po uprzednim połączeniu z płynnym tłuszczem). 


| CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | 
| SKŁADNIKI | AZORUBINA (E122), INDYGOTYNA (E132) | 
| NUMER KATALOGOWY | CH650 | 
| NAZWA HANDLOWA | LIPOSOLUBLE ORANGE LACQUER DYE | 
| OPAKOWANIE | SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ | 
| MASA NETTO | 20 GRAMÓW | 
| DOZOWANIE | ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI NOŻA | 
| RODZAJ | SKONCENTROWANY BARWNIK SPOZYWCZY W PROSZKU | 
| ROZPUSZCZALNOŚĆ | W TŁUSZCZU | 
| KOLOR | FIOLETOWY | 
| SERIA PRODUKTOWA | LES INTENSES | 
| ZAWARTOŚĆ CZYSTEGO BARWNIKA | 18-24% | 
| ZAWARTOŚĆ ALUMINIUM | MAX. 22% | 
| NOŚNIK DLA SUBSTANCJI BARWIĄCEJ | LAKIER ALUMINIOWY | 
| FORMA | PROSZEK | 
| PRODUCENT | DECO RELIEF | 


Zasady dozowania:
- 
barwniki można dodawać bezpośrednio do masy, 
- 
barwniki można mieszać z płynnym tłuszczem i nanosić za pomocą pistoletu na powierzchnię czekolady. 


| MAKSYMALNE DOZOWANIE | 
| wyroby cukiernicze (05.02) | 250 mg/kg | 
| dekoracje i powłoki | 1300 mg/kg | 
| pieczywo | niedozwolone | 


Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie); składować w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania barwników używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.

* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).

Produkt zgodny z:
Rozporządzenie (UE) nr. 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku.
Rozporządzenie (UE) nr. 231/2012 z dnia 09 marca 2012 roku.
Rozporządzenie (UE) nr 380/2012 z dnia 03 maja 2012 roku.

